Monday, February 28, 2011

Daging Masak Lemak Cili Api

Semalam hari ahad..as usual..ada kelas..sehari suntuk..dan haruslah lepas kelas pergi merewang ke MITC Melaka 2011...

Apa yg aku grab...ialah external hard disk 500gb & juga pen drive 16gb..ni sumer utk kegunaan study..xtaw la murah ke mahal..mahal je aku rasa..sbb sumer rm50 keatas pastu free gift dia bagi pen sbatang je..kehkeh..pen drive lagi satu ada..tapi tu nak guna utk transfer2..ni nak guna utk backup kerje yg dibuat je


Selepas kelas methodology habis..i pun balik la umah..sebab kelas tu habis awal..balik dlm 1145..owh..sempat lagi nak pi pasar durian tunggal ni..sebab kedai tu tutup kul 12-1 tgh hari..kedai yang bukak hanya kedai daging, ayam,sayur (byk xfresh dah)n brg kering..

Bila tgk daging yg digantung2..aku pun teringin nak mkn daging masak lemak cili api utk dinner malam semalam..so aku buat la pedas2 pastu bila pedas makan tapai pulut ynag sejuk2...yum2..hari ni plak aku mkn ngan cengkodok bilis as breakfast & merangkap minum petang cicah ngan kuah ni..bleh la..dok sorang2..so layan jek...


Daging sikit..tapi kuah plak banyak..sbb x pandai budget aka this is my 1st trial..bravo..bravo!..sedap okeh..xtipu..jgn pandang luaran..=p

"Tapai sarimah"..ni masa kelas presentation entrepreneurship..ni kalau dtg melaka..pi cari tapai sarimah..60sen sebiji..tapi i dpt free..tQ k.mai..:D


Resepi Daging Masak Lemak Cili Api
*********************************
segengam cili api
1 inci kunyi hidup
Sebatang Serai
1/2 bungkus Santan
Daging
Kentang

Method
=======
1)Tumbuk cili api & kunyit hingga lumat dimasukkan ke dalam periuk..
2)masukkan sikit air..xyah byk2..utk x hangus je..
3)pastu masukkan daging & kentang..tunggu hempuk..sbb daging ni kadang2 liat..
4)Lepas tu masukkan santan (aku x pakai santan cair atau pekat..bedal je santan yang 1/2 sebungkus tu) pastu letak air sikit kalau pekat sgt..
5)serai
6) nak cantik kuah letak je serbuk kunyit 1 sudu kecil
7) Kacau..agak2 dah hempuk semua..tutup api..


Pss I luv U:: sedihhh diperlakukan mcm ni..huu

No comments: