Sunday, December 30, 2012

Resepi Mudah: Ayam Blackpaper & Salad Kentang

Pemanggang Ajaib Menang Glassware..sekarang ada yang yang terbaru..lagi besar & dalam..tapi aku punya ni version lama punya..dah lama beli tapi tak berkesempatan nak guna lagi..betul testimoni kata..guna pemanggang ajaib ni mudah sungguh & ayam grill aku sungguh moist & x kering...

Hari ni aku buat ayam panggang blackpaper & Salad Kentang yang dimakan bersama bihun goreng malam tadi..haha..mmg berehat betul aku hari ahad ini..wink2...


Resepi Mudah 1: Ayam Panggang Blackpaper
==========================
-Perap ayam bersama sos blackpaper & sedikit madu..(aku perap sejam shj)
-Kemudian grill dlm pemanggang ajaib atau apa2 jenis pemanggang..api kene paling slow..kalau tak cepat hangus..huhu..


Resepi Mudah 2: Salad Kentang
==========================
-kentang dipotong & direbus sehingga empuk
-kentang empuk digaulkan dengan mayo, bawang, carrot, sedikit garam
-jika suka..boleh sejukkan & terus makan..

Friday, December 28, 2012

Masa utk Atkin & Fitness concept

ok..aku & hubby baru bawa Mamacat pi vet kerajaan batu pahat..kejap je..sampai je..pegawai vet tu terus kasi suntik kurap & 3 serangkai..harap Mamacat ni sembuh & happy seperti biasa..kene rm20 utk 2 suntikan..ok la..xtunggu lama & harga berbaloi..kalau pergi klinik haiwan..sure mahal sikit..

Lepas pergi Vet..kami tinggalkan mamacat kat dalam kereta & kami bersarapan dulu walupun dah sarap kat umah..ni merangkap lunch..

kemudian kami pi fitness concept BP mall untuk beli crosstrainer & trax tummy slimmer.. adik aku bising aku nak beli ni..kadang2 rasa sure berhabuk kalau beli..takut tak guna..maklumlah kat dalam rumah..kalau kami x senam & jaga permakanan xtahu la..sebab aku punya sauna infrared tu dah bersawang..ingat nak start balik..ekceli umah aku ni sempit..sbb tu la aku selalu je tutup sauna tu..huhua..alasan..=p

konon2 nak senam 30min pagi kemudian pergi postgrad room & 30 min pada waktu petang sambil tgk drama cina..hoho..konon2

   

DIAMONDBACK V3
  
Trex tummy slimmer kaler biru..dapat diskaun drp harga dr RM599 dpt diskaun RM299..groupon jual pun rm499 kot..so ok je la..caranya sama macam oto cruncher..tapi jenama oto mahal..aku tanya salesman fitness concept..aku ni boleh pakai ke bende ni..dah kata salesman..sure dia kata boleh je..sambil gelak2..hamboi..

then aku suw laki aku try..dia kata jangan beli..katanya sure aku xlarat nak buat..sebab dia pun x larat..so aku rasa alat ni berkesan..tp aku pun x pasti aku mampu ke x..hahha



   

dpt freegift Dumble pair 3lbs, Massage Figure Twister & kalendar 2013


Monday, December 24, 2012

2013..

2012 banyak kenangan pahit yang menguji diri aku..kalau list satu-satu aku rasa aku kene gantung besen kat leher aku sambil menaip..

2013 target aku hanya untuk PhD..harap aku berjaya menyiapkan research aku dan menghadiahkan scroll PhD untuk familyku..semoga Allah memperkenankan doa aku ini =)

Sunday, December 23, 2012

Istilah "kepunyaan U..kepunyaan I juga"

Biasa dengar kan istilah ni..ni kerap kali digunakan oleh pasangan suami isteri & family pun ada juga guna istilah ni kan..kalau family biasanya kalau kita pinjam baju ke..kasut ke..beg ke..& lain2..kalau suami isteri..istilah ni haruslah lebih meluas lagi..Dalam kes aku dengan suami aku..tak pernah lari daripada istilah ini::

Senario: Semasa suami tengah sibuk mengadap laptop
me: Abg..kejap nak tgk fb la..
Abg: eh..jgn kacau..time abg tgh sebok tgk fb ni..time tu la dia nak tgk
me: ??
Abg: bla..bla..
me: hello..sejak bila abg ada fb ni? yang abg tgk tu fb syg ok..
Abg: hehehehehe..pinjam la..
jadi..fb ku..fb suami ku juga..

kalau laki aku ada acc fb sendiri dan lama dok dpn lappy aku rasa aku akan jadi mcm pic bawah ni..oh tidak..haha

Sumber:Google Image

Friday, December 21, 2012

Resepi Mudah: Pizza

kitchen rumah aku dah pun selesai di reno..then i will back to post resepi2 mudah kat sini..ni first time buat pizza..sebab nak try mixer baru aku tu..ni kira merangkap testimoni mixer the baker yg aku beli o9 di groupon..so far ok la..x bunyi bising..tapi aku hanya guna untuk doh shj..

resepi pizza aku dpt drp myresepi..tetapi diolah ikut bahan yg ada & juga sebab aku tertuang myk banyak..huhu..nasib baik boleh makan..yang penting kena sediakan doh roti & sos pizza..then sebelum bakar just sapu sahaja mayo, kemudian sos pizza & bahan taburan


** Untuk doh pizza **
3 cawan tepung gandum
2 ulas bawang putih cincang
2st oregano
3 st yis segera
1/2 st garam
1 st gula
1st madu
4sb minyak masak
1/2 cwn air suam untuk menguli
1/2 cwn susu
==campur semua & uli dengan mixer===



** Untuk sos pizza **
bawang besar - cincang halus
bawang putih - cincang halus
cili boh
sos tomato (banyakan sebab nak sapu)
sos blackpaper
oregano
garam & perasa
hotdog
ayam
carrot
==tumis semua kemudian masukkan hotdog & ayam===


*Method**

-panaskan oven awal
-doh pizza di canaikan dlm dulang(aku just tenyeh2 rata)
-sapu mayonis
-sapu sos pizza
-tabur cheese
-bakar 20min suhu 200 darjah



Wednesday, December 5, 2012

kemas rumah

Susah nak kemas rumah ni..aku ni jenis yang rasa berat tulang bila pikir pasal rumah..hahha..walaupun berdua dalam rumah ni..aku rasa mcm duduk 10 org..huhu

Susah juga kalau ada tabiat macam aku ni..sudahnya rumah aku ada 2 bilik stor..walhal rumah aku ader 3 bilik je..huhu..mcm mana la ek nak kurangkan brg dlm umah ni?kalau baju2 lama nak derma..ada ke org nak..nanti org kata kedekut pulak...brg2 lama pun mcm nak buang..yang jenis yg kecik2 tu yg leceh..

Aku rasa dah tiba masanya aku overhaul rumah aku..benda2 yang tak guna letak dlm 1 bilik..compress kan..susun kemas2..seminggu sekali habuk2 tu kemas..eceh..mcm x mungkin tjadi pula..biasa kalau bhabuk..mmg bkurun ler jawabnya..

pic kat bwh terkangkang tu bukan aku..hehe..simbolik je ni..tapi mmg gini la kdg2 umah aku..alahai..

Source: google image

Friday, November 30, 2012

iron steamer garment

ok just arrived..beli iron steamer ni..so far kalau untuk seluar lelaki mcm susah juga..tbongkok2 aku dibuatnya..tp blouse & tudung ok..no prob..bebaloi ke tak..aku rasa sama shj kalau pakai iron biasa..bezanya iron biasa kita kene tenyeh kat board..kalau pakai ni..just gantungkan pakaian then gosok la..


Tuesday, November 27, 2012

Demam Durian

sekarang ni demam durian..ramai yang dah test crepe durian..okla rasanya..jadi ada la alternative makanan berasaskan durian..tapi mahal bebenor pula aku rasa..rm10, 6ketul bersaiz kuih koci..tkejut i..igtkan harganya rm5 sebekas..alasannya sebab susah nak dpt durian..huhu..next time nak beli lagi akan aku pikir beberapa kali..aku rasa yang makan crepe2 ni org kebanyakan je..hoho

ekceli aku dah beli mixer..tp x test lagi..tunggu la dulu mood dtg..now tgh kumpul duit nak beli food processor..cewah...foor processor idaman hati ialah spt berikut..huahua..ni mcm2 kegunaanya..rajin x rajin je nih..ni siap ada blender..blender aku yg lama ok lagi cuma bekas blander tu dha retak2..sbb asik jatuh..
Philips Viva Collection Food Processor


citer mengenai study..aku pun risau juga..harap ok la hendaknya..this dec 2012 will be my 3rd year doing PhD...ramai kawan2 dah nak balik..semoga aku pun berjaya siapkan PhD aku & berjaya dapat anak..

CIter pasal anak ni..dulu beria2 nak dpt anak..selepas DnC..mcm tawar hati pula..mungkin ini dah tetulis..aku tekad nak habiskan study dulu then next year aku nak pergi jumpa doc utk check masalah aku..tapi nak kuruskan badan dulu la..1 thn nak kuruskan badan rasanya sempat kan..hihi...

Friday, October 12, 2012

Survey: Malaysia SMS Fraud

Assalammualaikum, saya sedang membuat kajian mengenai penipuan SMS di Malaysia. Oleh yang demikian saya meminta bantuan. Jika anda menerima SMS yang mempunyai unsur penipuan atau gangguan, Sila taip SMS tersebut dengan mengisi online form kami. Sebagai tanda penghargaan, 4GB flash drive akan diberikan kepada kepada 5 penghantar SMS penipuan yang terbanyak pada Januari 2013. Terima Kasih 

https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?fromEmail=true&formkey=dEd0QjhDb2lQenZ4MWh1SDRfTkxnbGc6MQ

Friday, September 28, 2012

Groupon: Baking Stand Mixer TheBaker

Memang tengah mencari stand mixer untuk baking..mula-mula teringin dengan kicthenAid 




tapi harganya memang beriban..masa tengah survey-survey di groupon.com..terjumpa iklan ni..huhuh Baking Stand Mixer TheBaker RM450 free postage aku pun beli tak bincang-bincang dengan suami aku pun..huhu..harap dia xmarah i..tapi aku rasa penting untuk aku ada ni..sebab aku suka buat cake..tetapi cake aku tak penah nak gebu..asyik buat muffin je..teringin juga nak buat kek gebu..ekceli aku ada hand  mixer..tetapi tak tahu ke mana la hilangnya..then dgn adanya ini..lagi bersemangat aku utk buat biskut plak..ehem..=p

Then aku pun beli la ini..aku pun xtahu la kualiti dia ok ke x..tapi tengok daripada syarikat ni..dia memang kilang buat mesin-mesin..ni link dia..syarikat EikSeng
So aku rasa boleh dipercayai kot..nanti dah sampai  mixer ni aku review ok..teringin nak buat cake red valvet gebu..ehem..


Saturday, September 15, 2012

Penimbang Cosway

disebabkan xade penimbang berat badan kat rumah ni..aku pun dengan happynya telah men 'grab' weight scale cosway..sangat suka sebab setiap kali aku makan..aku pi timbang..sangat la obses aku ngan penimbang ni..hoho..harap diet atkin aku ni berjalan lancar..=D

Comelkan aku ngan hubby aku ni...tapi lagi cun kalau aku punya double chin tu xnampak..hoho..untuk permulaan nak kurang 5kg dulu..ehem..=p

hari ni timbang berat 80.6kg..
Aim= 75kg

Tapi aku ada minum susu kambing drp isnin-hari ini (4hari)..tak pasti banyak ke x carbo dlm susu kambing ni..then td pula taman aku buat jamuan hari raya..kantoi juga la..sbb aku minum air asam boi bergula, buah jambu, cheese cake 1 slice kecik n yong taufu..

Thursday, September 13, 2012

Diet Atkin

Disebabkan berat badan dah naik mendadak..aku tgh menjalani diet atkin..so berikut senarai makanan yang boleh n x boleh aku makan..ehem.dah 4 hari aku buat tau..tp x timbang pun..sebab penimbang xde..so plan to get digital penimbang drp cosway..hoho


Penimbang Idaman

Tuesday, September 11, 2012

Jawatan yang diiklankan:: "Tukang push Study"


Jawatan: Tukang push feresa belajar rajin-rajin
Gaji: xdok
Masa: 7am-3pm

Sejak register semester baru iaitu sem4 ni..ketakutan makin menjadi-jadi..so aku membawa diri ke postgrad room..di tambah pula..tgh renovate dapur..jadi elok sgt lah aku duduk kat pgr ni..ikutkan hati nak duduk sampai mlm..tapi takut la pula..geng pon xdok..so aku buat koje kat rumah..

paham2 la kalau dok kat umah..kejap baring..kejap duduk..kejap terlentang dan sbg..TV peneman setia..kadang-kala dok terfikir apasal la liat bebenor nak study..dulu ada kawan..so syiok sikit..skang geng study xder..anyone nak jadi penemanku? supaya bolehla kita push diri kita

Wednesday, September 5, 2012

september 2012

huahua..dah september 2012..kejap je pejam celik kan? dah pun nak masuk tahun ke3 aku study..risau beb..tapi dalam kerisauan..ramai yang sudi membantu..harap Allah memberikan aku bantuan untuk menyiapkan research aku ni..aku harap aku ni x syok sendiri buat research ni..

Risau..sapa yang tidak risau..semoga cita-cita ku tercapai..& aku doakan cita2 kamu pun tercapai..Ameen..=D

Tuesday, August 28, 2012

switch on the Study M00d pls..

sem baru bakal dibuka next week..puasa n raya aku tahun ni memang sungguh fully relax & utilize..pic raya ada dlm kamera..malas nak cr transfer..nanti aku update la post ni..
Tahun ni raye..kiri kanan org citer pasal anak dlm kandungan..me? hanya bawak perut boyot penuh lemak je..ada juga sedara mertua yang tak tahu aku ni baru miscarriage..siap tanya soklan cepu emas "dah ada ke belum?"..jawapan i..sengih terkulat-kulat je lah..baru sekarang aku rasa kegagalan yang teramat....gagal buat anak..huu..menyebabkan aku pikir nak berusaha untuk hamil lepas study je..

jadi mood nak start over study tu memerlukan kekuatan mental yang jitu..huahua..banyak benda nak kena buat..harap2 cita2 termakbul ok..=)

Thursday, August 16, 2012

Raya Aidilfitri Tahun ke 2 Perkahwinan

Selepas mengharungi babak kekecewaan..aku tak kira..tahun ni aku nak raya happy-happy..setiap tahun pun happy..tapi tahun ni lain sikit..macam nak lupakan kisah DnC aku..

Aku soping tak sangat lah..aku ada 2 pasang baju baru dan yang lain-lain pakai baju lama..kasut baru dan contact lense 2 jenis aku beli..wah..over..lepas tu aku dah siap-siap packing baju raya aku n suami..semua dah siap gosok semalam..

Biasanya aku main lipat je..tak ada gosok-gosok ni..saja taknak penat-penat tunggu turn nak gosok baju kot..yang pastinya aku nak happy n ceria tapi apakan daya Aidilfitri ini kami masih berdua..

Friday, August 10, 2012

Lenguh Kaki

masalah kaki lenguh aku ni semakin kronik aku rasa..sebelum aku mengandung dan keguguran..kalau jalan lama2 aku ok..xpernah ada masalah lenguh kaki..sekarang aku dah tahu macam mana azabnya lenguh kaki..aku lenguh kaki sampai tak boleh tidur..huhu..puas aku letak minyak angin..kaki masih sakit dan tak selesa..

Friday, August 3, 2012

Pengalaman D&C

huu..sangat trauma ok..Alhamdulillah..aku dah selamat menjalani  dnc di hospital besar batu pahat..pengalaman bulan ramadhan..x pose penuh aku tahun ni..aku igt bulan ni boleh la aku pose full rupanya lagi banyak kena ganti puasa..

aku dapat tau aku hamil masa week 4 (5 july)..banyak pregnancy test yang aku guna..3 batang aku guna..sebab antara sure atau tidak..sebab masa aku test..aku ada kuar darah masa kencing..aku rasa spotting..pergi jumpa 2 doc..sorang suruh tunggu next period iaitu 2 ogos..sorang lagi gynea kat hosp pantai..dia kasi ubat kuat rahim n suntikan..gynea scan..masih x nampak kantung..selepas tu behenti la spotting aku..sakit kepala pun muncul..mcm tanda-tanda preggy..

kemudian next weeknya sebelum puasa tu 15 july..spotting lagik..lagi beso macam 50sen..aku pun buat donno la..baring je lah..tapi time kencing ada lagi..kemudian pergi buat buku merah di klinik kesihatan 18 july..doc di klinik kesihatan pun scan perut..tapi masih xnampak..so bedebar-debar..adakah kehamilan luar rahim?

doc kk forward aku ke klinik pakar 5 hospital batu pahat untuk scan melalui vagina..appointment set kepada 25 july..gynea cek pangkal rahim aku..dia tgk pangkal rahim masih tertutup..jadi tidak berlaku keguguran..kemudian scan perut..Alhamdulillah..gynea jumpa kantung..beso kantung tu..tapi jantung tak nampak lagi..doc kata kecik..doc pesan..kalau bleeding 1 pad..datang hosp bahagian emergency..

Esoknya 26 july..aku start bleeding..tapi tak sampai penuhlah tuala wanita...tapi baring je..sebab tak sakit..hari sabtu tu ada sakit perut sikit..kemudian bleeding penuh 1 pad..aku still ok..baring je..sampai tkena seluar dalam..so 30 july isnin aku decide ke hosp besar..

30 july 2012..doc check vagina aku lagi..tengok pangkal rahim dah terbuka..doc suruh ambil darah..belakang tapak tangan aku ni kene cucuk 3 x..kali ke3 baru jumpa urat yg boleh keluarkan darah..menangis aku macam budak kecik depan public..sakit giler..doc scan vagina aku..resultnya: masih ada kantung..tetapi dalamnya kosong..aku redha..doc kata kena tahan wad dan esoknya 31july kena buat dnc

30 july..nasib baik aku pergi hosp dah siap kain baju berus gigi sabun mandi serta GL..jadi dapatlah bilik ayor sendiri..wah..macam dah get ready..aku ok je..tido sorang-sorang..boleh jalan-jalan lagi..doc siap ckp..patutnya mlm ni aku dah boleh kuar kantng sendiri..tp x kuar pun..penat aku tukar pad je..puasa start pukul 12am

31 july..230pm..kene pergi operation room..shamala n suami aku teman..tapi sampai luar je lah..aku rasa mcm nak viva je..bdebar2..so nak menyedapkan hati..aku jadi peramah..borak2 dengan nurse yang tolak katil aku..siap buat gelak-gelak..dah masuk operation room..bdn dah mula ketar2..bila dah bius separuh badan..tangan kaki mulut pun terketar-ketar..memang tak sakit masa buat dnc..aku siap nampak diaorg bertukang..tapi aku x nampak lah alatnya..then lepas 30min..semua selesai..aku pun di bawa balik ke bilik aku..kuar operation room..nampak suami aku..aku ckp aku ok..xsakit masa buat..tapi bius aku akan hilang 6 jam lagi..bila sampai bilik..aku baring n makan roti..then aku makan roti sampai menangis teresak-esak..sedih bebeno..aku suruh laki aku cuti..aku ckp aku takut nanti aku nak pergi bilik air susah..tp sebenarnya i need motivation..aku nak suami aku ada dengan aku.,maybe aku rasa aku ni malang kot time tu..aku kene berpantang macam orang bersalin dan tanpa ada anak dan masa tu kaki aku x boleh gerak..so merasalah mcm mana org lumpuh..aku rasa mcm meroyan pun ada..then aku ok..mlm tu aku sambung lagi menangis..aku rasa mcm fobia nak mengandung lagi..tak mahu mengharungi lagi keadaan mcm ni..

so now aku kat seremban..berpantang..tapi tak ada anak..suami aku kata aku x redha..aku redha..tapi tipulah x sedih..rasa mcm useless plak ada yang blame aku cakap aku ni tak jaga makan..makan merapu..tak berehat..rahim lemah..over stress..macam2 lah..bagi aku tak ada rezeki..semoga aku jadi lebih tabah..dan kami dimurahkan rezeki

kesan selepas dnc..lepas bius habis..aku boleh duduk..xsakit..tp darah banyak juga keluar..kecing,berak, kentut semua boleh..tp sakit belakang sampai sekarang..sebab bius tu dicucuk di bahagian tulang belakang..perut rasa semacam selepas dnc..maybe kembung atau rasa kosong..badan rasa sengal-sengal..jari kaki kerap cramp..pinggang x selesa..maybe tak berurut lagi..bak kata mak aku..aku ni sama mcm org melahirkan anak..so aku pun pantang mcm org bersalin..makan lauk pantang,makan jamu, mandi rempah, mandi air panas, scrub badan,pakai barut, bertangas, pakai stokin, selipar, baju sejuk..pilis dan bedak sejuk je aku x pakai..sebab rasa mcm over..


Tuesday, July 24, 2012

Obsess with Pregnancy Test

bukan nak war-warkan berita apa2..just nak bagi tau..sejak mula kahwin aku ni obsses gila dengan pregnancy test..boleh dikatakan setiap bulan aku akan beli..pelik kan? aku ada berbatang-batang tester..selalu test dengan harapan muncul lah double line..aku rasa orang kat guardian pun tahu kalau aku masuk..aku nak beli apa..hoho..

laki aku cakap membazir..tapi apa nak buat..aku suka..kalau tak buat..xboleh tido..harap kami ada rezeki..esok pagi aku ada appointment dengan doc..semoga adalah berita baik di bulan ramadhan ni..walaupun aku dok ada spotting x henti-henti sejak isnin lepas..rasa mcm mimpi ngeri pula..semoga aku dijauhkan daripada segala penyakit..pray for me yer kawan-kawan..

Tuesday, July 17, 2012

facebook

Aku ni moderator percuma facebook..sebelum buat apa-apa kerja..asalkan buka laptop..link facebook la yang akan aku buka..boleh dikatakan fb ni link HOME aku la..kemudian baru la cek email.. kemudian blog..lepas dah boringgggggg...baru buat koje..(itu pun kalau laptop tak panas lagi..hoho)

Sebelum laki aku pegi kerja..dia selalu pesan.."belajo..jgn asik dgn fb je"..disebab kan kesedaran tu..dan juga koje PhD aku yang tak siap-siap lagi walaupun thn dpn dah last..aku dengan rela hati mintak laki aku tukarkan password baru utk fb aku..so tiap-tiap kali kene mintak laki aku tlg login kan lah..percaya atau tidak..sejak bangun tidur pagi tadi sehingga sekarang aku tak jengok lagi facebook aku...huhu..windunyaaa =p



Psss I luv U:: berjayakah aku?

Friday, July 13, 2012

Resepi Mudah: laksa Penang Mari

wah..aku dah belajar macam mana nak buat laksa penang..senang je uoalss..kalau beli siap lagikkk mudah..tapi biasalah..kalau ko beli rm1 tu..cair bukan main..ni buat sendiri..pekat melekat..puas..penuh rasa ikan dan menepati citarasa aku..aku xde la kata aku masak sedap..tapi menepatilah kehendak aku..hee..kalau beli..kita berteka teki plak..mudah je..methodnya ko campur je semua bahan2  A dan rebus dengan api sederhana..sampai la rasa laksa tu ado..pic xdok..sebab malas nak tangkap..

bahan-bahan A
========
-ikan kembung rebus 1 kg (isi & tulang di asingkan selepas direbus dengan asam keping..kemudian blend  asing juga..yang tulang tu tapis..air rebusan jangan buang..rugikk)
-ikan sardin tin dilenyek untuk kasi pekat
-bunga kantan
-daun kesum
-bawang besar & lada api  di blend
-garam & perasa
-asam keping

bahan hiasan
========
-salad
-telur rebus
-timun
-bawang
-lada api
-limau
-cucur nipis digoreng garing2 (ni spesel)
-otak udang

Wednesday, July 11, 2012

Ramadhan akan menjelang..

Next week dah berpuasa..InsyaAllah puasa tahun ni akan full dengan izin Allah..cepat masa berlalu kan? Kita hanya merancang Allah menentukan..hargai apa yang ada sekarang dan mesyukuri nikmat yang diberikan..tapi jangan lupa usaha..kontrak PhD aku pun akan berakhir dec 2013..tahun depan tu pejam celik..model pun tak firm lagi..dalam hati ni risaunya la..mampukah aku??

Kerisauan tu ada..usaha, doa & tawakal..supaya tugas diselesaikan dengan jayanya..siapa yang taknak berjaya kan? ini lah saat yang kita nantikan..betul tak?ponek nak study..nak koje plak..pastu nak buat research tanpa stresssss..hahahha boleh ke?

Bagi yang masih berjuang..teruskan berjuang..Allah akan membantu..berjuang apa? itu ikut korang lah..ada yang mengejar kesihatan, rezeki, cita-cita, keluarga, kerjaya, cinta, harta , duit..ini semua duniawi..yang untuk akhirat perlu juga tau

..kalau tanya aku..aku nak semua..org tamak selalu rugi & nikmat Allah hanya pinjaman..asalkan kita dapat merasa salah 1 jadi la..yang perit-perit tu adalah ujian drpNya supaya kita beringat sentiasa...All the best kepada semua & me =)


Saturday, June 30, 2012

Bercakap Seorang Diri

Aku rasa aku ni dah macam berpenyakit pula
Sebab aku rasa aku dah suka bercakap seorang diri..
Kalau nak masak air aku boleh bercakap "oh..kena masak air ni..dah sejuk baru boleh letak dalam bekas air filter ni" sedangkan benda tu boleh cakap dalam hati
Kalau buat apa2..aku akan mengeluarkan suara aku dan bercakap macam ada orang kat sebelah yang akan mendengar....
eii..menakutkan pula bila aku sedar..lepas tu aku boleh cakap pula.."uish..gila ke aku ni..asik cakap sorang-sorang"tak ke sewel tu?
aku nak buang lah tabiat suka cakap sorang-sorang ni..takut nanti terbawa-bawa pulak..
aku rasa sebelum ni tak ada la kronik sangat ("Selain tabiat baru aku ni..dulu aku suka cakap apa yang aku taip masa chatting dengan kawan2..sambil taip..pastu bercakap pastu sengih2")

Thursday, June 28, 2012

Udang oh Udang

bukan nak cerita pasal resepi..dinner tadi masak sambal udang..lepas tu aku sakit kepala..aku col laki aku kat kilang..dia pun ckp sakit kepala..

Adakah keracunan makanan..atau pun darah tinggi ek? yang pastinya lepas dinner aku n suami makan supplement..aku dgn ammway 3 ketui vit..n suami aku plak just B complex..

Aku surf kat blog..udang ni bahaya kalau makan dgn vitamin C..baru tahu..sbb ni ke aku n laki aku pening kepala?? mmg x terjawab soklan ni kan..jadi kene alert pasal udang..xlarat oi..kepala berat..tp xmau lelap..wink2..

Hopefully bukan apa2..

Wednesday, June 20, 2012

Perubahan

Terlalu selesa dengan keadaan sekarang..membuatkan masa tu berlalu pantas..macam tu je hari-hari kita..tau2..dah malam..tau2..dah subuh..

Daripada menunggu dan terus menunggu hingga buang masa..baik habiskan apa yang aku dah mulakan..nak merintih pun tak guna..selagi ada masa dan kudrat..apa salahnya berusaha sehingga tamat dengan harapan..apa yang dihajati tercapai..sekurang-kurangnya kerja aku tak melibatkan manusia..kerja dengan mesen je..

Kalau kerja dengan manusia ni kena handle macam-macam..sendiri juga yang penat dengan karenah manusia ni..lagipun dah sikap manusia..ada yang ok..ada yang xok..aku rasa aku ok je dengan org..tapi orang yang banyak xok dengan aku..jadi eloklah aku bekerja dengan mesin ni..kita boleh mengarah dan handle ikut apa yang kita nak..tapi research ni rezeki masing-masing

So baik aku ubah tempat study aku..nak amik angin lain..study kat luar rumah..tengok orang keliling yang dah berjaya...lepas subuh aku nak keluar rumah..mcm burung keluar mencari rezeki..yang dalam rumah biarlah jadi tempat tidur je..

Monday, June 11, 2012

queen control

laki aku penah ckp aku ni queen kontrol..tak dengar ckp..suka melawan..tapi kenapa tahun ni aku ckp :

me: abg..tahun ni kita raya rumah syg taw..(sambil tumbuk rencah nak memasak lunch)
abg: eh..jangan nak mengada2..thn ni rumah abang!..
me: maksudnya syg kena mengalah la yer???
abg: yelah..thn lepas abg dah beralah!

tp aku nak raya kat kampung aku lagi..bila suami aku ckp tak boleh..means aku ni bukanlah queen kontrol yer x?

Tuesday, June 5, 2012

M.I.L nak datang

1st time..m.i.l nak dtg sejak aku bkahwin..ape yang perlu dilakukan? huhu..haruslah kebersihan rumah..dah lah xreti kemas rumah..so start sikit2 from mlm ni..haha...nampak sgt aku x kemas rumah betul2..any idea apa lagi kene buat bila m.i.l nak dtg?

Monday, May 21, 2012

1 Rejab 1433


Tanggal 22/05/2012 adalah tanggal 1 bulan Rajab, 1433 H, Riwayat Al-Thabarani dari Sa'id bin Rasyid:: 

  • Barang siapa berpuasa sehari di bulan Rajab,maka ia laksana berpuasa setahun, bila puasa 7 hari maka ditutuplah untuknya pintu-pintu neraka Jahanam, 
  • Bila puasa 8 hari dibukakan untuknya 8 pintu surga, 
  • Bila puasa 10 hari, Allah akan mengabulkan semua permintaannya."
Barang siapa mengingatkan org lain ttg ini seakan ibadah 80 tahun 

Source from: Muslim Mart 

Thursday, May 17, 2012

Resepi Mudah: Siput Sedut Batang Keladi Masak Lemak CIli Api

Nama je panjang..tapi masak pakai campak-campak je..pic aku x upload lagi..nanti aku upload lah..

Bahan-Bahan
===========
-lada api,bawang besar, halia, kunyit (diblend halus)
-serai & daun kunyit
-santan pekat

-batang keladi direbus empuk
-siput sedut yang telah dipotong ekor & dibersihkan


method
=====
-Bahan blend & santan didihkan (api kena kecil & kena kacau sentiasa supaya tidak pecah minyak)
-Masukkan serai, daun kunyit, keladi & siput sedut..(api kena kecil &kena kacau sentiasa supaya tidak pecah minyak)
-kacau beberapa minit sehingga siput sedut masak
-sedia dihidang..kan sonang!

Wednesday, May 16, 2012

Herbalife Day 29

dah 29 hari aku menjadi pengguna herbalife..tapi x kurus pun..makin ketat plak baju aku kat bahagian lengan..huhu..sedihnya..sebab aku makan protein ker..atau sebab kalori dalam herbalife aku ni over kot..x diet..anyway..kalau nak resepi shake herbalife..boleh lawat blog aku..klik sini yer..

Rumah Family in Law (F.I.L)

pekara yang menakutkan bila pergi rumah keluarga mertua..perangai, tuturkata & skill komunikasi..kena jaga..sorry aku tak pandai nak jaga..kadang-kadang ikut kepala aku je..asalkan aku tak naikkan amarah orang lain terhadap aku dan org lain tak kacau ok aku akan rasa semuanya ok..

apa perasaan korang..kalau korang rosakkan barang dlm rumah f.i.l korang..??..hoho..aku dah buat..dan haruslah tebal muka..dan benda yang aku rosakkan..susah nak baiki kene panggil orang yang pakar..aku rosakkan shower mandi..sampai tertanggal batang shower tu..terkulai uollllsss...dah la plak tu..paipnya yang tertanggal tu ada dlm dinding..mcm mana nak repair tu..kalau ikutkan taktik kotor aku ni..mmg aku nak letak gam super gajah je keliling tu..pastu wat donno je..haha..nak hidup kena play safe okeh..tapi aku kan super bendul..& berpegang kepada jalan yang benar..kononnya

Sbb aku buat gantung baju aku..kalau kat rumah bapak aku..mmg aku selamber je bkemban drp bilik air ke bilik..ni terpaksa la angkut segala adik beradik luar dlm semuanya ke dalam bilik ayor..

Malu taw..walaupun boleh di ganti..tapi terasa semuanya musnah..hoho..ekceli mula2 rasa ok..bila dah laki sndiri tegur rasa mcm aku ni berperangai teruk giler..kalau la kejadian kat rumah family aku..bapak aku sure xkesah dan aku pun takkan rasa guilty..ehem..

Tapi aku rasa itu la beza nya rumah family sndiri dengan rumah mertua kan..benda yang simple kita rasa besar..tapi ada aku kesah..yang penting kita menjadi lebih baik dan menghormati antara satu sama lain dan menganggap family suami pun adalah family sendiri juga..tetapi janganlah kita abaikan terus family kita..sama2 lah kita jaga..supaya kita pun senang hati & selesa..ok..cukuplah dakwah aku yang x seberapa ni..tapi perasaan malu tu masih menebal..huuu

Psss I luv U:: alangkah bagusnya kalau aku boleh rewind masa agar  batang shower tu x terkulai macam tu...hukhuk

Wednesday, May 9, 2012

2 in 1

Macam shampoo pula..ekceli perasaan happy + jealous..kedua2 adik ipar aku dah disahkan hamil..happy tapi jeles..sebab aku tak hamil lagi..

Aku ok..still positive..tapi aku tahu husband aku tak..mula-mula tau..rasa macam nak menangis je kat meja makan yang dikelilingi oleh ahli keluarga suami aku..tapi..takkan aku nak menangis..kalau kat rumah keluarga aku..mmg dah banjir pinggan nasi aku..sedih tau..

Aku tanya laki aku..apa perasaan dia bila tahu news ni..dia ckp dia jeles..ok..dlm hati dok fikir..is it my fault? rasa malas nak cuba lagi..mcm nak bungkus kain baju aku ni..nak dok melaka..so kalau org tanya aku..preggy ke x..aku nak ckp..


"Doakan saya mengandung ye makcik..tp nak buat mcm mana..sy kan PJJ dgn laki saya..sbb tu susah nak lekat"

kalau suami aku kecewa...aku 10x lagi kecewa..kalau suami aku jeles dan sedih..aku pun 10x sedih n kecewa..tapi aku positive je..sbb aku rasa ini semua rezeki drp Allah..andai kata aku x ada rezeki..aku dah fikirkan apa yang patut utk suami aku & diri aku sendiri..


  • Aku pecaya..rezeki ditangan Allah..sebab selama umur aku ni..aku dah banyak kali lihat kebesaran Allah
  • mungkin kerana aku tengah belajar..jadi Allah suruh aku setelkan cepat..
  • mungkin juga..Allah tahu aku ni jenis yang tabah & kuat..
  • Family yang menyokong..(bila aku sms kat family aku..sorang pun x balas..so aku assume semua memahami aku)
  • Suami pun tidak blame aku & citer pasal ni..so aku pun assume xde aper2 la..hoho
kadang kala..aku terfikir..sdakah aku ni manusia yang x pernah bersyukur ??



Monday, May 7, 2012

bandung

besnya kalau dpt pi bandung dgn zana n huda..dlm kereta lepas balik hantar order victoria's secret sheer love & pure seduction n gogen ..i tanyala suami i..boleh x nak pergi juga:

me: abg boleh x saya nak pergi bandung

abg: xpayah la..5 hari..lamaa..drp pergi bandung baik pergi medan
me: diaorg nak pi bandunglah abg..bukan pergi medan..huhu
abg: pergi dgn abglah..
me: kan abg susah dpt cuti (sambil memegang erat tgn laki aku)
abg:ni x payah ambil cuti..dekat je medan tu..sri MEDAN batu pahat..hahahha
me: geramnya..

mmg x merasalah aku nak pakai skin care baru tu..huhug

Wednesday, May 2, 2012

Meniaga Kecil-Kecilan Online

Sejak meniaga kecil-kecil secara online ni..dah jarang bebelanja secara online..kalau tak dulu..pantang gaji je..terus transfer..sekarang ni..nak tunggu modal aku rolling balik..sbb tu dok menahan diri drp membeli..untung tu x dela..sebab bila aku dpt jual beberapa botol body mist victoria's secret..aku amik 1 untuk aku pakai..huhu..sama juga dengan gogen & peptan collagen dust pun mcm tu..huhu..so gitu je lah pusingnya..kadang2 pikir juga..mcm mana org boleh untung banyak dengan meniaga online ni ek..modal besar ke?? nanti bila aku dah sah mengandung..aku nak meniaga barang baby pula..kalau x laku..aku suw anak aku pakai je..hoho..

Disebabkan meniaga kecik2 ni..aku pun pi daftar perniagaan aku di SSM..haaa..laki n adik aku kata over je aku ni..aku saje je daftar..atas nama sendiri je pon..murah RM40..tak apa la..ingat nak daftar atas nama cumelkushop..yela..untung pun xbesar..jadi guna je nama sendiri..murah sikit..kalau letak nama lain selain nama IC..kena rm70-rm80 kot..so daftar je la perniagaan secara online..boleh pupuk sifat meniaga..takut nanti separuh jalan..tapi tak sure kene cukai peniagaan ke x..nak bayo cukai pun x mampu..hoho..

Sunday, April 29, 2012

PEPTAN DAY 2

semalam aku dah decide nak try peptan..dah tanya supplier..boleh ke makan peptan ni..dia kata boleh..tapi bila confirm preggy kena stop..

why peptan? sebab adik beradik aku dah pakai gogen collagen dust..memang berkesan..so aku decide nak try peptan..lagi pun murah RM80 untuk 150gram..aku mkn 1 sudu kfc pagi dan 1 sudu kfc malam..result tak tau lagi..tapi aku aim ada 1 parut kat muka aku..

Berat masih gitu je..aku rasa sbb aku campur susu..so x nampak..then tadi selebrate anniversary kami..simple..berdua..dan pergi makan kat tempat 1st time dating..ehemm..nak duduk kat meja yg sama..tapi ada customers lain tgh makan pula...aku bedal semacam je..siap tegang2 perut makan..tapi lepas makan herbalife tahap kecergasan ok..tak de mengantuk2..pagi bangun awal..tak lesu..yg penting kulit cantik..yey!

Jadi aku tunggu je la kesan kombinasi TABITA,PEPTAN & HERBALIFE

Saturday, April 28, 2012

1st Wedding Anniversary

wah..cepatnya berlalu..rasanya baru je dok atas pelamin..posing malu2 miow..mlm petama takut2 nak masuk bilik...hahah..Alhamdulillah..genap setahun esok..tarikh keramat 29/4/2011..rezeki dan jodoh datang drpNya..dulu slalu post mengenai kekecewaan aku & kesedihan aku sbb xde pakwe..skang ni aku taknak kecewa tak tentu pasal..kerana rezeki semua drp Nya..

Bila aku melihat muka suami aku..terkenang-kenang waktu aku beria-ria nak kawin..hoho..kelakar..then  salah satu doa dah diperkenankan oleh Allah..rezeki anak belum sampai lagi..dan bantu lah doa kan kami..yer..aku janji..aku akan berusaha keras untuk buat anak ramai2 haha

Azam ulang tahun perkahwinan pertama aku..
  • menjadi isteri solehah buat suami, anak yang bertanggungjawab..
  • Menjadi SuperOmak untuk anak-anak kami..nak anak ramai..supaya dpat mewarnai kehidupan aku & suami..dan sambil menyelam minum air..bolehlah mereka gotong royong bantu aku buat kerja rumah..haha..(sorang basuh baju..sorang basuh pinggan..sorang cabut rumput..sorang lipat baju & lain2..wah..ramai tu)..


"Selamat Ulang Tahun Perkahwinan yang Pertama..semoga kita menjadi yang lebih baik untuk satu sama lain lebih memahami, lebih bertanggungjawab, lebih mesra,lebih rasa cinta dan semuanya kena lebih..termasuk elaun & perbelanjaan yang lain2..hoho semoga doa kita dimakbulkan untuk  menjadi ibu & bapa serta berjaya dalam kerjaya kita "

wah..over plak..korang jgn muntah..ini ikhlas dari hati aku x ckp lagi kat laki aku..mlm kang atau esok la aku ckp..



Wednesday, April 25, 2012

TABITA DAY 30

Dah sebulan rupanya..memang tak luak lagi tabita aku..maybe pakai lompat-lompat..tapiiii kan aku dah kata aku tak pakai bedak, foundation atau apa-apa selain tabita..gogen atau peptan collagen dust pun aku tak makan lagi..sebab prepare untuk mengandung..

So aku pergi jumpa kawan aku ni..ada urusan kat opis dia..kembang semangkuk aku..adakan ini pujian palsu atau nak menyedapkan hati?? laki aku pun tak pernah puji aku nampak muda..dia panggil aku makcik lagi ader lah..huhuh..tapi lately bila aku kuar berurusan dgn org diluar..mesti aku akan sengih bila balik rumah...ehem..ini x tipu..=p


HERBALIFE DAY 8

ok..aku buat kerja pelik..aku campur shake aku dengan air kopi manis separuh..

Breakfast: 2 choc shake+1 protein+300ml air kopi+anmum
lunch: roti 3 keping (peanut +strawberry jam)
high tea: -
Dinner: 2 choc shake+1 protein+ 1anmum+150ml plain water+ 150ml air kopi
**teamix: mmg minum teamix je 4L


ni bukan kurus..ni mcm menambahkan lemak..tapi baju tang perut dah longgar..ehem..sbb x mkn nasi..dan muka mcm muka kenyang je..ceria =D

HERBALIFE DAY 7

Memang confirm aku kena minum shake tambah susu anmum..baru kenyang..kalau tak..bekocak-kocak perut ni..so today macam biasa
Breakfast: 2 choc shake+1 protein+300ml plain water
lunch: ratah lauk
high tea: anmum+1 scoop nestum
Dinner: 2 choc shake+1 protein+ 1anmum+300ml plain water
**teamix: mmg minum teamix je 4L

kesan yang dirasai:

  • selepas minum shake:Sedawa..sebab kenyang
  • jangan sesekali ko makan nasi lepas minum shake..ko akan rasa nak muntah & bloated gile..hari tu aku minum shake..then aku mkn pelam 2 biji then aku mkn suku mee rebus..rasa macam nak muntah..duduk kena tegak je..kalau tak duduk tegak..perut belipat aku ni menekan2..mcm nak termuntah..kenyang giler..sejak drp hari tu..aku dah x berani mkn lepas shake..
  • Penghadaman: Semakin bagus..kulit ok walaupun diet (belum jerawat..biasa kalau aku diet..jerawat & rambut gugur)
  • Berat Badan:  aku x timbang..tapi tak rasa kurus pun..biasa je..
  • Perut: Dah tak buncit sbb tak makan nasi dan juga tak senak @ angin..selesa
Lepas shake aku habis..aku tak sure nak continue ke tak..aku maybe stop ambil protein herbalife..aku plan nak ambil cosway BIO protein..murah dalam rm30+..shake aku tak tahu nak ganti apa..ade ke product yg lagi murah? jadi ahli mmg murah..tapi aku ahli biasa..bukan paling top..kalau dpt diskaun 50% mmg aku teruskan..tapi harga yang baru naik ni aku rasa terlalu mahal utk sebulan rm200-rm300..kalau menabung setahun ni..aku boleh pasang aircond kat bilik tido aku..(awww..)




Monday, April 23, 2012

Tua sebelum Usia..

No..No..No..(cewah..)..bukan nak promote collagen yang dijual..ehem..mcm ni kisahnya..

aku tak ingat aku letak mana hp aku..hp aku x canggih..Dah kata hp murah..jadi letaknya pun sepah-sepah..bila nak keluar rumah dgn laki aku..aku suruh dia miscall hp aku dulu..sbb cari2 x jumpa..then dgr la SMS masuk..aku just grab hp aku sbb tau..sms tu drp laki aku..kepelikan pertama muncul..


inilah hp aku..harga RM90..jatuh dah 10x..function masih tip top..

Aku angkat hp aku masuk dlm beg..aku pandang laki aku..then laki aku sengih mcm biasa..tapi kali ni lain sikit..manis sikit snyumannya..kepelikan kedua muncul....as usual..i buat donno n blur..

Dah hampir nak keluar lorong aku..laki aku tertinggal barang dia..patah balik rumah..aku pun as usual..jadi madam duduk dlm kete..malas nak buka pintu ambil barang tersebut..then biasalah..godek2..hp..

dlm sms itu menulis "Makcik"..


dia masuk je..mulut aku dah jadi mcm machine gun..betubi2 aku tanya..

me:: kenapa panggil sy makcikkkk..
him:: sbb lupa hp letak mana
me:: then abg ni "Pakcik" la kennn (kerana lupa bawa barangnya)
him:: (sengih..)
me:: (sengih kuasa 2)

kejadian kedua..hari yang sama juga..laki aku tak ingat mana dia letak barang yang lain pula..dia selongkar keretanya berjam2..siap kata ada org amik la..tercicir la and etc..suddenly..pagi tadi..dia jumpa barang dia dlm keter aku..

Then today i realize the reason I become a makcik..because of him is a pakcik..(sambil geleng kepala)


Psss i luv U:: ekceli aku mmg ada masalah pelupa..

Sunday, April 22, 2012

cend0L

Bukan nak cerita pasal resepi cend0L..hari ahad..as usual..hari outing kami..as usual..laki aku kejutkan aku..ajak kuar jalan2 pi muar..okla..suka je..drp dok rumah xbuat apa..u see me..i see u..so baik kuar ngedate..masa golek2 tu..aku terpikir nak mkn sumthing..sebab desert ni nak bukak kat area rumah aku..aku igt dah buka..rupanya belum

me:: nak.kuar ek..J0mm2..j0m kita makan tutti fruity nakk??
him:: uish...mana buka lagi..drp kita mkn tu..abg lagiii suka kita pi mkn cendol!
me:: kahkah..(sabo je la..)

xtepikir pun laki aku ajak mkn cendol..tapi sesekali mmg kami pi mkn nasi ayam & cendol pulut hujung minggu ptg2..maklumlah..aku malas masak..pastu petang2 tV xde citer bes..sblum jln2..isi perut dulu..sbb kedai tu dekat dgn taman aku..hari ni pula lunch nasi beriani kat berserai..hilang diet..

dalam kereta masa on the way balik muar..laki aku suruh drive..sebab dia ngantuk..mmg x suka la bila dia minta aku drive..malas nak drive..kalau tempat2 banyak trafic light pastu jalan kg..aku bebel2..sampai laki aku ckp

him::eh...untung taww..abg bawak jalan pi muar nih..
me:: haa?? apa??..abg..suami kwn saya bawa dia jalan2 pi korea..pi bali..pi bandung taww..
him::eh...untung taww..abg bawak jalan pi muar nih..
me::=p (uish..perlu ke ulang statement sama lagi..huhu..)


tapi seronok pi sana..sebab lepas solat asar kat masjid muar tu..belakang dia ada sungai..so kitaorg dok situ kejap..then pijak batu refleksologi..then ada alat sukan..then pusing2 dlm kereta tgk monyet kat tmn tu..laki aku regret..sebab x bawa makanan utk monyet2 tu..bukan xbawa..ekceli dah habis ktorg makan..yg tinggal plastik je..huhuh pic x amik..tapi aku bawa kamera..rugi pula x ambil..huuuuu

Psss I luv U::: syurga anak terletak dibawah telapak kaki ibu..& syurga isteri terletak dibawah telapak kaki suaminya..=)

 almost 1 year..murahkan rezeki kami Ya Allah..Ameen

Friday, April 20, 2012

HERBALIFE day 2

as usual..day 2..mcm success..tapi lapar sebab kontrol mkn..aku ratah makanan kul 5 ptg..habis licin lauk aku tadi..
  • kari ayam 2 ketul kecil
  • kentang kari 2 ketul kecil
  • sayur peria 
  • sebiji mangga kot
laki aku x mkn pula mangga tu..huhu..nasi xmakan..minyak memang ada letak..untuk menumis kari dan lauk peria tu..tapi dijamin sedikit..hoho..

Bila aku tgk list aku ni..banyaknya aku makan..boleh ke slim ni..sepatutnya aku mkn seketul2 je..ni semua aku habiskan..kalau ada 4,5 ketul..sure licin..

harap2 berjaya..today x letak susu dah..sebab takut gemok..kwn aku kata lagi debab nanti..so just letak 2scope shake+1scope protein+1scope nestum+300ml air= better..

Perasaan day 2 diet..mmg lapar..tapi perut dah x senak dah..hoho..yela..sbb aku diet x makan..tp nutrition tu lengkap kot..tunggu la jun2012 nanti aku update pasal me bagaimana keadaan aku bila guna herbalife n tabita.=p..kalau x ok tu..aku xnak mkn lagi herbalife..huhu..ok..ayat merajuk..tapi rugi pula..sbb dah jadi ahli..maybe akan guna..tapi 1x sehari je la kot..jimat sikit beb..


Psss I luv U:: melawa..melawa juga..jun 2012 juga..PhD..still on track..InsyaAllah..

Hargai

Penat berjam2 aku setting router  aku yg rosak ni..tapi kalau guna kat device lain ok..but not for my lappy ni..semua source dlm ni..jadi nak jugak aku settingkan wifi utk lappy ni..lappy ni dah lama..tapi sgt selesa pakai ni..compare netbook..yerla..processor,hard disk n ram lebih tinggi compare to netbook..so aku sangat menghargai lappy aku ni..hopefully can be used until end of my study journey..

pernah x dengar::

  • "Menghargai lebih baik dihargai?"
aku selalu dengar..dan mmg amalkan..tapi aku dah tak nak pegang dengan ayat ni..sebab aku nak guna pepatah yang lain:
  • "dihargai lebih baik daripada menghargai"
meaning that..aku akan tunggu dihargai dulu..dan baru la aku akan menghargai..for me now perubahan ke arah menghargai diri sendiri adalah penting..jadi kita akan gembira dan memberi kesan +ve kepada orang disekeliling kita..so 
  • "love urself first before u love others"
Psss I luv U::: cinta kepada manusia akan menyebabkan kita kecewa..samaada kita ditinggalkan..atau kita yang akan meninggalkan..oleh itu, jadikan Allah s.w.t sebagai cinta yang utama..

Thursday, April 19, 2012

HERBALIFE day 1

 aku ada cerita yang aku nak try herbalife..ok aku dah beli shake,protein n tea..beli 3 items..mahal..tapi sekadar mencuba untuk lihat penurunan badan berlaku atau tidak..aku minum mcm ni masa 1st day:
2scope choch shake + 1 scope protein+500ml air kosong=masih lapar

aku kontrol je nafsu mkn aku..yerla dah beli mahar2..xkan x diet..aku x mkn nasi..ratah lauk je..walaupun herbalife ni bukan ubat kurus..dia mcm minuman yang lengkap dg nutrisi so nak tak nak kalori intake kena kontrol juga..sebab kalau ko minum shake ni then ko bedal makanan siang malam..sama je resultnya..so sebab rasa lapar today aku dah tukar ingredient dlm shake aku sesuka hati..huhu

2scope choc shake + 1scope protein+ 1scope susu anmum+300ml air kosong+1scope oat=kurang lapo..
maklumlah aku dah tambahkan kalorinya..huhu,,

lepas tu aku tegoklah air teamix tu..aku buat 1scope kecil untuk 2 liter air..distributor aku suruh aku minum 4 liter air ,untuk 3.5scope..semalam aku buat apa yg disuruh..tetapi kesan semalam ialah aku berpeluh..sedikit dizzy, dan nak muntah2..aku surf katanya kurang air..tp aku dah minum 4L teamix..

dulu aku pernah kurus dan bersenam..tetapi aku tak mkn herbalife ni..so tak semestinya kena beli herbalife baru boleh turun..cuma kalau x makan pun nutrition tu ada dlm body lagi..ada org diet makan fresh fruit n lots of vegi..tu lagi bagus..tapi aku kan malas..nak gocang2 teguk je..huhu..kita lihatlah berapa kg aku kurang nanti lepas sebulan..nanti masa wedding adik aku..aku tunjuk hoho..slim ke x..kalau x slim..kene senam jugaklah jawabnya..

sarapan: tak..sebab bangun lambat
lunch: 2scope choc shake + 1scope protein+ 1scope susu anmum+300ml air kosong
Petang: sup ayam +sayur petola+air teamix
Dinner: 2scope choc shake + 1scope protein+ 1scope susu anmum+300ml air kosong
Dinner: Nan ado





Tuesday, April 17, 2012

TABITA day 22

ok..mmg dah 22 hari aku pakai..tapi tak ada la pakai sentiasa..ada juga on off nya..sebab kawan aku kata..kalau product mengelupaskan kulit mmg x ok untuk org yang merancang /sedang hamil..kerana banyak kimia..jadi aku off la pakai..just pakai pencuci muka je..bila aku period..aku start balik..sampai la skang..

Bila aku pakai tabita ni..takada la teruk sangat mengelupasnya..kupasannya halus je..bukan macam sunburn tau..biasanya aku mmg pakai kat rumah(kerana aku duduk rumah 24jam)..kemudian aku tak pakai bedak..

ok pekara yang aku nampak ialah..kulit cerah sekata, agak berminyak( kulit aku jenis berminyak..aku rasa bertambah minyak..so tak suka..just get ready tisu je la..kalau pakai kertas minyak tu..takut kulit jadi kering pula..aku penah alami kulit kering sgt..sbb selalu tenyeh muka dgn kertas minyak tu)..glowing dan tak kusam..

Hari ni 2 orang tegur aku ni 'xde kelas ke ari ni dik'..(adakah ini menunjukkan keberkesanan tabita?? haha)..ok mmg aku student..tapi tak penah pulak..org tegur aku mcm tu..biasanya tegur aku 'keje mana kak?.."akak xkeje ke hari ni'...adakah ini boleh dikatakan testimoni tabita..huahua..ok..teguran tu membuatkan aku sengih sokmo!

so ni pic sebelum dan 22 hari pemakaian tabita..aku mmg tak ada masalah kulit jerawat..tetapi ada masalah kulit kusam dan warna tak sekata..kedua2 pic ini drp webcam yang sama..tetapi lokasi berbeza..huhu..aku tidak mencuci muka, tidak memakai produk tabita..ada x perubahan? tp laki aku x komen apa2 pun..hee..ke aku yg perasan kulit aku dah cun..ni belum aku mkn collagen lagi tau..nanti aku try collagen gogen..aku update..
kulit dah tak kusam..

Saturday, April 14, 2012

Nak Diet!

perut aku ni dah boyot dah..boyot bukan sebab preggy..boyot sebab lemak kat perut ni..huhu..dulu belum kawin..aku gemuk jugak..tp xde la naik tang perut..xsuka okeh..ni baca post kat blog puan bee..mengenai diet..supaya boleh detoks body aku ni..tapi esok ari ahad..aku baru tepikir2 nak sarap dgn mkn nasi lemak dgn air kopi..huhu

Hari Pertama (Tak ada nasi , hanya buah dan minuman yang sihat dan semulajadi)

  • Makan semua jenis buah kecuali pisang.
  • Untuk minuman, pilih yang sihat dan semula jadi.
  • Hindari minuman berkarbonat atau yang mengandungi kandungan gula yang tinggi.
  • Jus tembikai rendah kalori ialah pilihan paling tepat, oleh itu pastikan kamu kerap mengambilnya.
  • Selain itu, kamu disarankan makan sup.
** rumah aku ada pisang ngan kuinin je..huhu..mmg kena beli buah lain maybe nak beli apple & oren
Sarapan: kuinin??
Lunch: salad apple+oren+ jus tembikai
Malam: Tembikai+oren

Hari Kedua (Sayuran berdaun hijau , sup , kentang putar tanpa mayonis dan mentega , tak ada nasi lagi )

  • Semua jenis sayuran yang baik kecuali kacang pes dan jagung.
  • Kamu tidak dibenarkan makan kacang panggang dan seumpama dengannya.
  • Makan sehingga kamu sendiri puas dengan rasa sayur itu.
  • Paling disyorkan sayuran berdaun hijau.
  • Makanlah sebanyak mana sup yang kamu mahu.
  • Sebelah malam pula,makan kentang putar dalam hidangan besar.
  • Amaran penting,lupakan mentega dan mayones.Gantikan dengan sedikit garam dan lada hitam sebagai perasa.
** Pagi: salad+tomato
lunch: sawi+ carrot+salad
mlm: salad+tomato

Hari Ketiga (menu hari pertama dan menu hari ke dua , tanpa kentang putar … perghhhh ..)

  • Gabungkan menu hari pertama dan kedua.
  • Tetapi tidak perlu kentang putar untuk pelan hari ketiga ini.
  • Jika betul-betul mengamalkan diet ini, kamu sebenarnya sudah berjaya menurunkan berat antara dua kilogram hingga tiga kilogram. bayangkan…
** sarapan: jus oren +apple
lunch: salad buah+vegi
mlm: jus

Hari Keempat (pisang dan susu rendah lemak , ambil sebanyak mana mampu dan juga sup .. juga tak de nasi)

  • Makanlah pisang dan minum susu rendah lemak.
  • Sebaiknya ambil tiga biji pisang dan minum susu sebanyak mana yang kamu mampu.
  • Hari ini ialah hari yang sukar dalam pusingan diet tetapi kamu harus kekal berdisiplin demi menurunkan lebih banyak lagi kilogram.
  • Kamu juga masih tidak boleh melupakan sup dalam hidangan.
** sarapan: susu
lunch : apple +orange
dinner: apple

Hari Kelima (daging dan tomato , daging ayam atau ikan , 6 biji tomato dan juga sup , tak de nasi lagi …)

  • Hari untuk daging dan tomato.
  • Kamu dibenarkan untuk makan daging putih(ikan atau ayam) antara 300 hingga 600gram,selain makan 6biji tomato segar.
  • Tomato sebenarnya membantu mencernakan protien dari mencuci pembinaan asid urik.
  • Pengambilan sup sudah memadai diambil sekali sahaja.
** sarapan: tomato
lunch : ikan bakar
dinner: tomato

Hari Keenam (daging dengan sayur berdaun lain , tanpa kentang putar , tanpa nasi dan juga sup …. )

  • Kamu dibenarkan makan daging bersama sayur.
  • Makanlah apa saja jenis stik kerana ia baik untuk kandungan jantung.
  • Tetapi jangan makan kentang putar.
  • Sebaiknya, tumpukan pada sayuran berdaun.
  • Sup tetap menjadi pilihan untuk melengkapkan menu.
** sarapan: salad
lunch : ikan bakar + sup bayam
dinner: salad
Hari Ketujuh (baru ada nasi , tu pun dengan beras perang .. jus buah kurang manis dan sayur-sayuran .. dan juga sup)
  • Makanlah nasi menggunakan beras perang.
  • Lengkapkannya dengan jus buah-buahan kurang manis dan sayur-sayuran.
  • Kamu masih lagi disarankan untuk mengambil sup, sekurang-kurangnya sekali sehari.
** mak ai..susahnya diet dia..kena buat soping list dulu..huhuh..aku mcm nak try herbalife je..sebab senang bancuh je..n bersenam..huhu..mampu ker..

Thursday, April 12, 2012

Jumaat: Hari Supervisor & Balik Kg

Setelah berhari2 menunggu keputusan muktamad..mula2 nak berhari2..tapi apakan daya hanya mendapat kelulusan sehari je..laki aku pun dah macam peel bos dier dah nih..maklumlah setahun dah keja kat situ..jadi perangai tu dah mula menyerap antara satu sama lain..hoho

Sekali sekala balik kg sorang2 apa salahnya..asik aku je tunggu laki aku kat umah..terkulat-kulat..memang la aku buat kerja aku..tapi takkan lah buat kerja 24jam..

Jadi kali ni biar laki aku pulak tunggu aku kat umah..aku dah pesan minta laki aku tlg masakkan lunch untuk aku..tapi sebab nak menang anugerah mcm aron aziz tu..boleh pula buat2 terkejut..hamboiii..sejak bila dah pandai buat memek muka tkejut2 nih..

Nanti aku balik kg lepas jumpa SV..walaupun 1 hari..boleh la berehat2..penat drive ulang alik..lagipun kalau balik hari..xde sape kat umah..Nak jumpa Sv esok tak tahu nak citer apa..balik sorang diri pun sebab:

1) dah terlanjur hari SV..jadi alang2 balik lah kg untuk hantar vs kat customers..maklumlah..buat promo free postage..drp aku bayo pos..baik aku bayo tol..tol lg murah drp postage
2) nak tempah baju kawen majlis falin..kaler biru turquoise..

semalam pujuk rayu laki aku..nak treadmill yang mesin lari2 tu..laki aku kata dia nak belikan tapi kalau aku x kurus kena bayo 2x ganda..twah..ni dah kira mcm main judi nih..tapi x kira..nak jugak..sebab bukannya ada dateline..huahua..(gelak jahat dlm hati!)..tgh tunggu bilala agaknya boleh dpt..



Wednesday, April 4, 2012

Macam mana nak rajin

Kalau tanya aku..aku pun tak tahu la..maybe aku dah selesa dengan perangai aku macam ni..nak study malas ya amat..macam-macam doa..vitamin aku makan..masih lagi tak terubat..ke bila umur meningkat mmg tahap kefokusan akan berkurangan....

Kawan aku cakap kalau mengandung atau hendak mengandung elakkan pakai product yg high chemical kat body..tabita pun mesti high chemicalnya tak? tu pasal boleh mengelupaskan kulit..so aku stop dulu..huhu..alahai..muka dah berkerak-kerak ni..macam rugi pula nak stop..hee sebab nanti kena start over balik pengelupasan kulit..

Pss i love u:: dah cd 31..harap2 menjadik ler..Ameen~**

Tuesday, April 3, 2012

TABITA day 8

ok..still tak tunjuk pic lagi..sebab malas nak pakai tudung..so far skin cerah sikit..tapi hubby i cakap putih bekilat dan nampak tak natural..pastu suami aku cakap muka aku naik pimples 2,3 ketui..huu..

Haruslah x natural putihnya..macam manala muka aku ni nak nampak putih natural..dah kata produk tabita ni mengelupaskan kulit..kulit i mmg dah kusam..dok paksa2 dia jadi putih melepak ala2 aktress indonesia tu..mcm mana lah dia nak natural..huu..

Tak apa..baru lagi..nanti day 20 aku akan tunjukkan..perbezaannya..sekarang keluar rumah tak pakai mekup..sebab nak try..ok ke x muka tanpa mekup..tapi muka mmg berkilat..ko sediakanlah tisu dlm handbag..muka aku ni mmg berminyak..pakai tabita ni lagi la silau mata org kalau tengok aku..

But me as usual..tak bawa tisu pun..so nanti i nak siap2 dalam beg..senang nak tenyeh2..tak suka sangat muka berkilat-kilat..sekarang ni nak makan collagen dust..tapi tengah tunggu cik P datang..harap2 xdatang ler..& pregnant la aku..xapa..lepas 9 bulan nanti baru aku mkn collagen..nak jadi hot mummy ok..sekarang ni dok telan asid folic dan seangkatan dengannya..


Pss I luv U:: Doakan I ok..=D

Sunday, April 1, 2012

Gogen & Peptan


Gogen & Peptan
Must Have Original collagen dust

Friday, March 30, 2012

Makan

Dah NO MORE diet..mmg hangat-hangat tahi ayam..sekarang ada hobi baru..makan nasi tengah malam..kan bagus kalau macam dulu..boleh diet..boleh aerobic..boleh sauna..nak buat kerja berat-berat takut pula..orang kata just buat light exercise..but i langsunggggg tak exercise..sebab takut..sudahnya asik kene komplen je sbb berat dah mendadak naik..
Sekarang tgh tunggu due date next period..harap-harap preggy la..tapi jika xada rezeki nak buat macam mana..rasa nak bawa diri je..nak pjj..nak dok melaka..pastu nak buat attachment 3 bulan kat aussie atau mana2 negara yang boleh aku holiday..haha..sepatutnya i pergi jumpa doc..bukan lari daripada prob..

ok attachment tu boleh dikatakan salah satu cara aku nak lari daripada keadaan sekarang..nak cari angin baru..nak buat aktivity baru..but the attachment tu tak tahu boleh ke x pergi..tak ckp pun kat suami & spvs..tapi dalam proposal kpt dulu ada proposed..meaning that boleh je kalau nak pergi..dah lah experiment tak siap lagi..result pun xde..kawan aku dah nak fly for attachment bulan 6 ni..i?? teperuk je dlm rumah ni..i think i need new environment..ada cadangan apa2 ke yang boleh men 'grow' kan mood aku..any ideas?



Psss I love U:: kalau masih xda rezeki..apa salahnya panjangkan langkah..

Thursday, March 29, 2012

TABITA day 3

pakai tabita day 3..muka kesat..mengelupas sikit-sikit..pedih bila pakai pencuci dan toner..tapi tak ada lah jerit2 lagi..tak tahu la next week macam mana..

Wednesday, March 28, 2012

Monday, March 26, 2012

TABITA

Kejap lagi nak try product skin care drp indonesia..namanya TABITA..tgk testimonial mcm bes je..tak sabar-sabar aku nak salin kulit..harap2 kulit aku ni tak sensitif ler..tapi sementara nak tunggu kulit cantik..khabarnya..amatlah memeritkan..aku nak nampak glowing time wedding adik aku nnti..ehem..tapi before wedding jgn tkejut kalau nampak muka aku kulit bersisik..oh yer..aku beli dengan peej..sila la pergi ke blognya kalau nak order..dia pun jual murah..dan jual regular pakej..

Kalau muka aku ok aku plan nak jual juga..boleh la cover maintenance muka aku ni..hahha..tapi tak tahu la boleh dpt murah ke x..aku nak cari esklusive set..boleh tahan lama hinga 4 bulan...sebab jiran2 aku ni ramai student bandung,indonesia ..hoho..bolehlah aku kirim 1 set..nanti dah naik kerja..minta tolong student yang duduk sana pula..ehem..=p


Psss i luv u:: mlm ni nak diet..tapi lapo yg amat..sampai pening2 kepala aku..huhuh

Thursday, March 22, 2012

Nan Ado

yuhooo..as usual..lamanya tak update..bukan tak jengok langsung rumah ni..tapi tak tahu nak post apa..kerana rutin ku sama sahaja..tido,makan,buat kerja,nonton tv..itu jelah..ok tgk wedding timeline kat sebelah..dah almost 11months..masih belum mengandung and i dah feeling2 not complete as a married woman..tiada siapa yang bertanya "dah anak berapa", "bila mengandung" and etc..

Kenapa tak ada org tanya ek..sebabnya..hidup aku sekarang hanya memerap di dalam rumah..memang tak bagus utk emosi..tambahan pula bila tiada motivasion mengenai preggy ni melainkan emak sendiri..

Perasaan sekarang sgt menghampakan..jadi aku mengambil inisiatif positive and buat apa yang aku suka dan tak nak risau tak tentu pasal..aku pecaya semua sudah ditetapkan..dulu aku risau juga tak kawin..now i'm married..jadi semua ni kuasa Allah..dulu i tot senang je nak mengandung selepas kawin sebulan dua..tapi now i boleh cakap ini takdir Allah..jadi kena lah redha..i nak cek doc nanti..nak kena juga usaha mencari puncanya..mana tahu kalau dah consult doc mudah nak mengandung..

aku jugak ada berurut 2x..tapi bukan dengan bidan kampung bersalin..akak ni kata dia ada urut org n org tu preggy..so bila aku urut..akak tu kata rahim aku jatuh..macam pelik juga..huhu..sebab adik aku askar pun rahimnya tak jatuh..lepas tu aku tak pergi dah..aku pun tak paham..kali pertama dia kata peranakan aku jatuh..dia urut..lepas tu aku pi kali kedua pun dia ckp yang sama juga..kalau korang ada contact bidan yang pandai..boleh la share dengan aku yer..

Buat masa ni..apa yang aku amalkan:

1)folic asid
2)jus bidadari (baru mula belum habis sebotol)
2)multivitamin
3)B complex
4)susu kambing hi-goat
5)susu anmum meterna

suami pula:
1)susu kambing
2)jus khaira (baru mula juga)
3)B complex


banyak ek aku makan..merepek2 je..kalau mak aku tau sure bising..


Pss I luv U: siapa kata tak kesah..its up to Qada' & Qadar..kalau aku nekad..aku tak toleh belakang..yang kenal aku tau la perangai aku ni macam mana..luaran je lembik..hatiku sekeras konkrit..cewah..hee

Saturday, February 11, 2012

Thursday, January 26, 2012

Resepi Mudah: Muffin Vanilla Choc Chips Kenny Rogers

Semua mudah..sampai pelawat blog aku ni suruh aku iklankan resepi dlm blog ni kat mudah.my sbb ia mudah..tp bukan ciptaan aku..ia mudah sebab rujuk blog pakar yang lain..jd memang lah mudah..kalau aku yg cipta dah kompom dpt phd...hoho


Resepinya di ambil di sini::: my resepi.. tapi biasalah kene ada perubahan sikit..sbb ada bahan yg xde dalam rumah ni..resepi asal utk 24biji muffin..tapi i buat half adunan..

Bahan-bahan ( 1 dozen muffin )

4 tbsp mentega, dicairkan ==tukar kepada butter
2 cawan tepung
1 cawan gula== manis sgt..perlu kurangkan lain kali
1 cawan susu segar ==guna 5 sudu tepung fernleaf penuh cream
2 tbsp baking powder
1/2 tsp garam
1 biji telur
1/2 tbsp esen vanilla

Cara-cara
=======
1.Gaulkan kesemua bahan hingga sebati.
2.Isikan adunan tadi kedalam bekas muffin.
3.Bakar selama 20minit/180C.

Tak payah susah2 nak beli kat kedai..ada telur..ada butter dah dpt 11 ketul..ekceli ramuan utk 12 ketul..tp aku isi penuh2 supaya ia naik mengunung mcm ni..boleh tahan 3 hari tau..aku letak je dlm oven..sape nak mkn panaskan kejap then boleh la makan..isi maintain gebu.cuma atas tu jd over rangup kalau byk kali panas kan..