Tuesday, December 30, 2014

Mengidam Cloth Diapers

Di trimester akhir ni baru nak start mengidam ke..walaupun pengajian & kerjaya di saat kritikal..maybe ini ubat stress nya..huhu..ok untuk langkah penjimatan..sofea n bakal baby akan pakai cloth diapers ok..Emak je tak bertukar ke cloth pad lagi..nak menjahit takada masa..so tunggu anak2 dulu..review tak dapat buat lagi sbb benda nya tak dapat pun lagi...hahha

Lepas dapat nanti..kene basuh 3-4x..lagi banyak basuh..lagi bagus kata penjual tu..Mengikut budget yang tak berapa nak ada ni..(napsu membeli sentiasa ada)..CD yg dipilih ialah QQ babyMoo Moo Kow..for time being just beli 10 QQ baby(3minky+7Minkybamboo) dan 4 Moo Moo Kow..qq baby ni beli dgn Hazwani..harga mmg terbaik..beli borong pun xdpt tau harga yang dibagi..moo moo kow ni brand sgapore..ni mmg mengidam lama tapi sib baik penjual dia ada di Malaysia..so deal melalui email & transfer maybank je..jimat caj crdt card & postage..dari dulu dok belek2 moo moo kow ni..rezeki dapat less 30% each tp kena convert ke duit malaysia (2.5)..lepas tu QQ baby pun dapat free gift extra..lepas ni expidisi mencari pam susu baru pulak..pum susu lama ok lagi..tp sebab mengidam kan..planning to get new one..

lepas ni akan cuba review kalau sempat..draft ke 2..x siap2 lagi..tengok kwn aku kat jepun yg pegi lambat setahun dr aku pun dah submit..hurmmm..jeles ok..(jeles yg baik)

Thursday, November 20, 2014

my first thesis draft

Dari sblm pose.. sampai la nk masuk xmas.. inilah draft pertama.. Hrp ada value phd kat situ.. byk pembetulan xapa.. asalkan sempurna sblm submit dan lulus viva. .amin

Tuesday, November 4, 2014

set bersalin nona roguy dan madu tenaga segar

 

Baru je sampai pagi tadi.. set  bersalin nona roguy d an madu tenaga segar. .set bersalin ni beli time promo dgn sis siti aisyah.. rm240..mfg pun oktober 2014..s mmg murah dari beli kedai.. MTS tu rm50..first time nak try..testimoni ckp muka time pantang merah2..kiranya xpucat n cukup darah k ot..maybe ikut org juga sesuai ke x..ikutkan..1 botol x cukup utk 44 hari bpantang.. tp sbb nk test dulu sesuai ke x..if sesuai..boleh beli lg dgn sis siti aisyah..pakar perbidanan melayu..

Thursday, October 30, 2014

HB low.. elok makan kurma

Akisahnya. .aku ada prob hb low. emm. .xpenah dpt 9..biasa 12-11.. so disebabkan itu laki aku berusaha bg aku makan makanan yang menambahkan darah ni.. punca hb drop daripada 12 ke bacaan 9.. salah satu punca. .jarak kelahiran yang rapat...


-jambu batu *
-kurma*
-kismis*
-bayam
-kerang
-hati
-ikan bilis
-air horlick*
-susu ibu hamil*

Jenuh makan..huhu yg fav cuma jambu batu..tanda * tu. .hari2 aku mkn.. kurma tu aku beli yg ada inti badam.. okla ibu hamil elok mkn kurma n badam kan.. aku beli kat mahnaz food online.. dlm web tu mmg kene beli byk2..so aku beli mmg khas smpai bersalin..




Tukang kira stok kurma badam mak nye..sofea pun mkn sekali..tp kn kunyahkan lah untuk dia

Monday, October 27, 2014

Praktis make perfect di Tasik Y

Ni cerita Sabtu an ahad lepas..cuti awal muharam tak balik kampung..kami berehat kat rumah je..rehat la sangat



Sofea n faris di Aeon Tebrau City JB..ni first time sofea main mainan ni..agak gayat nampaknya..huhu

Kali kedua main buai di Tasik Y sambil makan kepok lekor..

Praktis make perfect..belajar tatih..berpeluh ayah tatihkan sofea..kalau budak lalu depan sofea..dia siap menjerit2 seronok..ingat budak tu nak main dengan dia kot..hihi


Sunday, October 26, 2014

Review Barut Beherba HPA


Bengkung ke barut ke..semuanya penting untuk masa berpantang..nak kata perut kempis lpas bersalin tu tidak la sangat..yang kenal aku pun tau aku ni saiz mcm mana dari sebelum kawin lagi..kikih..tapi ini favourite aku masa pantang sofea..lepas mandi herba, lap badan, sapu minyak herbanika termasuk bahagian perut..lepas tu paai barut ni..kemudian pakai bengkung panjang jenama apa ntah beli masa gugur yang pertama tu..

Barut HPA ni mmg sesuai untuk aku..bau herba pun kuat..bagi aku ok lah..terasa herbanya..tapi aku pakai masa berpantang sofea je..lepas tu now nak beli lain..yang lama aku dah buang kot..tak sure boleh pakai lagi ke x..maybe boleh kalau kita jemur balik n jaga betul2..nak basuh ak boleh pula..takut gatal kulit nanti kalau tak basuh..huhuh

Barut ni sesuai utk aku yang malas kan kadang2 nak pakai bengkung panjang tu..huhu..kadang2 terbuka bila kita duduk..xpun bergulung2..hurmmm..lepas ke tandas lagi malas nak pakai balik..hihi..jadi ini lah yang aku pakai..sbb tak kacau buntut...tp yang bagusnya kita bengkung dari bawah dada hingga ke buntut..baru la body jadi solid balik dan mantop gitu..itu la yg terbaek..

Pakai barut ni..dalam seminggu pun dah kecut rahim..ini nurse & tukang urut yang cakap..maybe sbb faktor permakanan juga..aku makan vitamin doctor tu..lepas tu makan halia,kunyit,lada hitam,bawang dlm masakan..mak aku masakkan 'bejah" aku pun tak tahu ejaannya..cari resepi tak jumpa..tapi kalau anak kena kuning kene kurangkan kot makan..time ni mmg sofea kene kuning..tp jamu tak makan lagi kan....so terpaksa makan juga untuk panaskan badan dan kecutkan peranakan...

So next berpantang..barut ini tetap dalam list.


Monday, October 20, 2014

Sofea 1tahun 18Hari

Hurm..sakitnya kepala..lately kesihatan xok sangat...Hb drop dr 12-9 dlm masa sebulan & kncing kotor..so every 2 weeks kena pi checkup..

Anggaplah ini dugaan supaya aku kembali kepada kehidupan yang sihat..iaitu memasak, mnm susu & mkn buah2..tak tahu apa penyebab hb drop..sama ada minum vco with serbuk badam tu..atau pun fastfood every weekend..mcm burger n kfc..huhuh


Tanamera product untuk berpantang nanti

Awal aku beli..kwang3..excited..kalau la aku siapkan writting se excited gini kan bagus..urmmm...

ok ni aku beli loose je..total [un rm110 kot..vco, baby massage oil, brown soap, herbal bath..foc facial set & white soap..kerana mereka pos lambat sebabkan ada problem dr order aku yg confius tu..tak sangka dapat foc ni..good service..(eceh..)

ini pregnancy ke3 aku..yg first gugur pakai Nona Roguy(NR)..mmg thumbs up..masa sofea aku start pakai tanamera ni..utk kegunaan luaran..VCO tu aku guna utk urutan perineum massage & start minum masa 9bln bagi mudah bersalin..masa bersalin sofea Alhamdulillah mudah..tapi semua ini kuasa Allah..kita kena banyak-banyak berdoa..lain anak..lain sakitnya kan.. mintak ampun..mintak maaf la kat suami, ibu bapa n keluarga juga penting..sentiasa berdoa kepada Allah supaya semua selamat & mudah bersalin.

Massage Oil for baby ni baru try..saja nak urut2 sofea..bauk pun sedap..bila sofea demam..aku buat garlic oil pakai ni..lumur je semua badan sofea..sofea dah pandai panjat2..jadi aku rasa dia perlukan servis massage aku ni..hihi

Brown soap..belum bersalin lagi aku dah pakai..tapi potong suku..kahkah..jimat..lagi satu ni lesson learn dr pertama kali beli dulu..xsempat habis dah kembang..& kurang bau herbanya..mmg baunya ada herba..biasanya aku pakai sabun ni ganti scrub..lepas tu aku pakai sabun lain..huhu..derhaka kepada broen soap namanya..mmg senang kan..dia bebiji2..mcm scrub..tp bauk xwangi..huhuh bukan kondem yer..

Herbal bath..xpenah guna lagi..aku ada yang mustika ratu punya lebih sofea..konon2 kali ni nak pantang betul..sebab masa sofea xpantang betul..aku rasa inilah sebabnya hb aku drop..sakit kepala..jarak sofea dengan sekarang pun dekat kan..

Untuk dalaman pula..lepas kelahiran aku pakai shaklee..biasalah vitamin vitalea, vit c, esp n alfalfa..banyak btol pil..ni semua lebih set menyusu yg tak menambah susu aku pun..so boleh makan lagi..lepas sebulan baru pekena Nona Roguy..minyak herbanika & pil tu sesuai dgn aku.


my princess sofea takut main buai..today 1 tahun 18hari..=)





Wednesday, October 1, 2014

Welcome October

Mendebarkan..lagi 2bulan lagi nak naik keje...dah 4 tahun bcuti..urm..so scary..banyak keje x siap wey..hukhuk..semoga Allah membantu aku...


checkup sofea terakhir..baik punya duduk..tgh tunggu turn..mmg xde org..aku yg paling last..jenuh menunggu..menunggu dgn suami

Sofea new born..masa ni mmg aku xnak tido atau rehat kat hosp..duduk je...takut ank jaga..now..sofea main la yer..mak nak tidoq sat na...huhu

sofea hari yang ke berapa ntah,,jelas tanda lahir dia di dahi..mula2 igt kene forsep..jumpa paed..katanya tanda lahir..tp boleh hilang & ambil masa..


 Sofea 4bulan ..masih masam mukanya..kalau kita ckp xpenah nak snyum...ni mmg ikut aku..haha


Sofea 10 bulan kot ni meniarap lagi


sofea hampir 11 bulan..boleh duduk, merangkak n memanjat..

setahun mana? tungguuuu.. 2 oct baru setahun..cepat masa berlalu yer..=)

Monday, September 22, 2014

selamat tinggal September 2014..

huiiii..cepatnya sept..guess what..masih tidak siap lagi chap 4..pray for me..and now tgh kira2 budget nak masuk rumah baru..grill, wiring, kipas, lampu, langsir n dapur...harap Allah limpahi rezeki kepada kami sekeluarga..Ameen..

Ye la..masuk rumah baru banyak belanja kan..ada yang berminat nak buat nursery..tapi masih difikirkan & takpasti yang berminat tu jadi ke tak..sbb cf pun tak dapat lagi..

tapi apa2 hal pun basic things kene buat juga..budget pun mmg sikit je..buat yang perlu je..ikutkan hati nak tambah itu ini..bila kira2..nak korek tabung pun..xde tabung yang boleh dikorek..kuikui..

Rumah skang tak kemas pun..sebab sibuk dgn writting..kalau kemas rumah ni..mmg tak siap lah keje..sebab too much things yang kene buang and kemas..so biar jelah..nak pindah pun x terburu2..konon2 nak pindah bila masuk kerja..sbb lokasi rumah baru tu dekat sgt..tapi apakan daya..maybe tak naik kerja juga..thn ni..peachh yoo... silap2 akhir tahun 2015..huhu..tapi harap2 dapatlah submit sebelum beranak ni..nak submit skang mcm cepat sgt..draft pun tak tunjuk kat sv n co lagi..harap dipermudahkan urusan phd ni, aku lulus phd & x dibuang keje..Ameen

Ekceli rumah sekarang mmg best kedudukannya..semua dekat..sbb dlm pekan kan..so kalau nak pi kedai beli barang basah..dekat bebenor..rumah baru pula jauh dgn segala2nya kecuali dekat tempat keje..so nak shop kene dtg area umh skang ni..

Harap sempat lah nak submit & tunggu "angah"..awal2 dah beli baju tp 10 pasang je..yang lain pakai bj sofea..jantina tak tahu..tapi baby pakai baju boy ke gurl ke sama je kan..




my princess kaklong Sofea..

Thursday, August 28, 2014

Ameen

Ya Allah..bantulah aku, permudahkan urusan pengajianku & rakan2 sepejuanganku..semoga kami lulus dengan cemerlang..Ameen..


Saturday, August 23, 2014

Welcome to Parenting World..pheww

Bukan mengeluh..tapi bila sofea 10 bulan ni..macam2 ragam & bijak nya dah timbul..jadi welcome to parenting world yg super adventurous & mencabar mental & fizikal..=)




Friday, August 15, 2014

Cerita Aidilfitri 2014

Tahun ni cerita raya ada cerita best dan ada yang tak best...yang bestnya tahun pertama beraya bersama cahaya mata kami..i pakai baju sedondon dgn sofea uoalss..tempah RM10 je..huu..tapi pakai pun kejap je..biasa lah baby bukan reti duduk diam..pakai kain terselak sana sini..tambah pulak sifat sofea ni suka buat show acrobatic..

Hari ni sofea sudah 10 Bulan 13 Hari..Progress sofea: Mengesot, merangkak dua tiga langkah, berdiri dgn bantuan, membebel, tepuk tangan & goyang badan bila dgr lagu, bubling nyanyi sama2..tunjuk 1 and tunjuk 2 jari (peace yoo)..

I know progress baby lain2..so aku tak risau sangat..tapi ada org yg begitu caring pasal baby aku sorang ni..lambat berjalan kan..lepas tu menakut-nakutkan kita..tapi sofea just 10 months old..still bwh 2thn..ada yang anak cepat berjalan..bangga ckp..anak2nya semuaaaa cepat bjalan..anak kita konon lambat sgt..anak masalah lah..bla..bla..bla...sabo je lah..bukannya nak menyedapkan hati kita..menakut-nakutkan kita ada lah..itula org kita...dr lambat kawin kata kt ni xlaku..dpt lambat ank kata kt mandul..ank lmbat bjln pun diaorg ada masalah..lps ni apo lagi lah...

Bad news..masa sofea genap 10 bln my princess ni kena air panas di pegelangan tangannya..mmg kecuaian aku sbb biar dia pergi kat termos tu..aku igt air tak keluar kalau tonggeng..sedih sgt bila tgk luka tu mengelembung & berparut..cuai sgt aku ni..so lps ni alert xkan bg sofea main apa2 yang bahaya..walaupun nampak selamat..

Nampak x..senyum laki aku tu..lebo kemain..yela..raya belah dia kan..ni kat kuala kangsar...
3 of Us..eh..3&12weeks of us..=)

Tuesday, May 20, 2014

Gadjet: Penyapu Scotch Brite

Macam lah rumah bersih sgt..ha..ni gara2 anak dah pandai merayap...rumah kenalah bebas habuk dan takde benda2 kecik kat lantai tu..jadi dengan gigih belilah penyapu & mop..mop kat rumah pun dah banyak gugur..nak pakai vacum??  harap maklum..princess i ni xsuka bising..mula la syahduuu...hujan renyaiii kemudian lebattt..

Now semua carpet dah gulung..tingkap/kipas syiling pun seminggu sekali lap..cuma atas almari lagi tak lap..huuu..penuh habuk atas tu..tak tahu ler mcm mana nak urus..dulu masa xde anak..boleh kira dgn jari bila pegang penyapu..maklumlah..rasa semua bersih..now kesian kat bb..yelah..bb kan tak tahan habuk2 ni..jadi bila join grop deco2 ni mmg jeles tgk org kemas rumah..cantik je..rumah aku..punyalah xterurus..now pelan2 la uruskan..n now i'm planning to buy air purifier pulak..tapi tak tahu la keberkesanannya..aircond ada..tapi x pasang selalu plak..huhu

sofar rutin mengemas buat hari2..alhamdulillah..lepas masak & sblm tido rumah kena sapu & mop..so now gadget ni la jadi peneman..lagi 1 bulu ayam yg tarik habuk tu..aku beli kat cosway..so tu la yg lap kipas & tingkap...beli la apa2 pun penyapu yang penting ko sapu sentiasa..

Advantages Quick Sweeper
-aku basahkan lapik tu..so habuk/sawang semua melekat
-habuk tak terbang..sesuai utk org yg alah habuk..
-rambut pun melekat kat kain tu..
-lantai licin..sbb lapik tu basah..mcm mop
-kepala kain tu boleh masuk celah2

disadvantage
--sampah kasar kene kaut dgn skop
-lapik kain tu kene basuh & buang rmbut selalu..


Mop scotch brite pula..mmg tak basah2 la lantai..cepat je kering bila mop..nape beli dua mop & quick sweeper ni..sebab kat dapur tu minyak2..so kena la mop juga..so far ok la..sebab benda baru kan..guna vacuum pun ok..tp tak boleh la bkeje time anak tido..ni senang je..zap..zap..zapppp je..haha

Aku harap dpt sediakan enviroment kemas & bersih utk anak & suami..tapi aku buat yg terdaya je lah..l

Wednesday, May 7, 2014

Endometriosis Malaysia

Baru je aku join group Endometriosis Malaysia di fb..aku diberi kesedaran untuk join group ni..ini pun selepas kwn sekolah rendah aku disahkan kena cyst cecair..endo ni ialah penyakit wanita seperti fibroid, cyst, canser rahim, pcost, irregular period, susah mengandung and etc..as i know aku tidak menghidap sebarang penyakit endo yg serius..tp ada juga cycle x betul sblm preggy..tp masa gugur/preggy scan Dr x ckp apa2..so hopefully sihat2 je..Tp masa aku gugur..aku tnya Dr tu..dia tahu ke sbb apa aku gugur..dia ckp susah nak tahu sbb 5-7weeks..anggap xde rezeki & dia lihat muka aku ni mcm hormon x stabil..alamak..adakah kerana misai ku ini..huhu..

tapi dulu masa susah nak dpt sofea aku x terfikir pasal mandul...tp aku pikir aku ada masalah2 mcm ni..amboi..banyak betul TETAPI aku kennnn...setiap ayat ada je 'tapi' nya

so far aku just baca stats/pertanyaan..belum lagi buka fail tu..tapi dapt lah info2...sbb pekara2 mcm ni ramai sgt perempuan kena..aku now kenal rapat dgn 3 org yg kena endo..harap mereka cepat sembuh dan diberi kekuatan qada & qadar Allah..kerana sakit tu ujian dr Allah..semua org ada bahagian masing2..

Jadi cepat2 jumpa Dr..jagan tunggu lama2..takut sakit perut yg kritikal atau kena buang rahim..bila buang rahim tak silap dah susah nak buat keje berat..untukyg sht pula..mencegah lebih baik dr merawat terutama makanan2 kita..chek balik apa yg kita makan..aku rasa fast food/sardine ni punca dia..


Tuesday, May 6, 2014

Solid Food Sofea

Sementara menunggu koje2 backup kat dropbox ni aku pun memblog..ekceli kadang2 rasa mcm dekat je nak habis belajar..tetapi rupaya jauh lagi..bila aku buat paper ni..nak siapkan paper punyalah lama..resultnya ado..karangannya xde..harap xde sape la yg buat sama dgn den..tinggal 1 stage yg aku harap ok resultnya dgn org lain...tapi aku sebok buat journal dulu..huhu..ye lah..ni pun ada lah secoeek harapan yg akan membantu aku viva nnati..harap Allah bantu pinjamkan ilmu kpd aku yg lemah ni supaya lulus belajo ni secepatnya..Ameen

cito pasal anak..sofea dah start makan..tapi still dlm kuantiti kecil..mcm 3 sudu besar pekat..lepas tu aku cmpur air zam2 kasi cair sikit..rmh xde water filter..so ini je yg ado..nanti dah habis kono beli air mineral lah..yelah..dia baby..aku ngan laki aku ni dah separuh abad..huhu
so far dia makan Alhamdulillah..cuma dia x suka ayam..tp suka sgt sayur..kalau brokoli tu..mak ai..mmg sampai muka nak masuk mangkuk le..tapi aku variasi kan menunya...bijirin tu ubah selalu..kadang beras biasa, beras merah, beras cmpur kekacang(8buln), oat masak..sayur setakat ni brokoli(sepatutnya 8 bln), carrot, apple, pear, kacang peas, jangung, seciput kurma(8bln), ayam, ikan bilis rendam...so pusing2 situ je..
Ingat esok nak bg mangga ranum campur oat..tak tahu la mcm mana..kadang kesian kat baby..mcm2 bagi..takut perut meragam kan..tapi semua ni dah follow 4 days rules..inshaAllah ok..

Sofea now kerap meragam..dulu elok je main2..now smpai menangis air mata..xde kembung..xde semut..bila buka upin ipin..suka beno..bila habis nangis..xtau nape..huhuh..sbb nak besor ke?

Monday, April 28, 2014

3rd Anniversary

Alhamdulillah..diberikan nikmat ni...dipanjangkan umur & kesihatan.
keyword org kawin ni biasalah. "sabo..sabo..sabo"..haha..
so ucapan aku..semoga laki aku dapat ber 'sabo' dgn aku & dipanjangkan jodoh kami shingga ke jannah bersama2..& kami dpt mendidik anak2 kami menjadi insan yg cemerlang dunia akhirat


amboi..luas mulut..ni sebab nynyi lagu 'burung kakak tua'..hahha...




Sunday, March 30, 2014

Menjahit

biasalah mlm2 gini lambat tido..bila lambat tido..keinginan nak beli tu ini banyak kan...skang ni baju kurung banyak yang sendat..maklumlah..xdiet n xsenam..alangkah indahnya kalau pandai menjahit..terkenang-kenang belajar jahit dulu..kwang2..sebab malas..terus xpi kelas KEMAS tu..dapatlah juga belajar buat blouse..tapi burok yaang amat..aku pun xtahu mana aku cmpak blouse tu..maklumlah..ukur mmg bdn sndiri..bila nak pakai..sangkut kat lengan..lps xjadi tu dah start ponteng kelas KEMAS tu..maap cekgu..

*post kenangan kelas menjahit jaman anak daro 1
**post kenangan kelas menjahit jaman anak daro 2


Now menyesal..mak & mil pun pandai jahit..tapi bilalah nak menuntut ilmu tu..nak pasang benang pada mesin pun fail..mak aku ada bagi mesin jahit mcm ni...mesin ni ada meja..tp di modified jadi portable..jahitan lurus je boleh..jadikklaaa


usaha tangga kejayaan..tempek gadget idaman..mesin jahit tepi..kwang2 mcm ni..konon perasan mcm pndai jahit kennnn

Tuesday, March 18, 2014

Pre-Order Stylish Corelle® Dinnerware MARCH 2014

Click HERE for Corelle Catalogue

Pre-Order Stylish Corelle® Dinnerware 16/18pcs
Stock will arrive middle of APRIL 2014...
Deposit: RM150
Price: RM300 exclude postage
end of order 30th March 2014
PM me for order with picture attach

• Dishwasher safe for long lasting patterns 
• Microwave and oven use for versatility 
• Patterns won't wash, wear or scratch off 
• Break and chip resistance for carefree durability 
• Stackability for cupboard space efficiency

For Order email: feresa.shahir@gmail.com

Wednesday, February 19, 2014

Syampu rambut jenis anti gugur


rambutku habis gugur..dari pakai himalaya protein terus betukar kepada antifall..namun masih juga gugur..nampaknya rambut ini akan terus gugur...huhu@4 month18Day





video