Thursday, December 29, 2011

sengih sokmo

Ok..syukur..salah satu azam akan menjadi kenyataan..kan bes kalau gaji aku pun naik..namun demikian..i syukur dengan apa yang ade sekarang..kang banyak komplen org kata tak reti bersyukur..so sekarang ni kene jimat2..dah kene fikir apa yang perlu apa yang tak..

Nasib baik husband penjimat orgnya..boleh la i menompang kasih..dan ia telahpun di b00k..ehem..tengkiu darlink...=)

Bukannya sekarang aku tak happy duduk rumah ini..sangat happy n lucky sbb dok umah free..hoho..pastu ada sentimentel value kat umah sebelah ni..hoyeh-hoyeh..aku dok kenyit2 mata..kat sini la tempatnya..

Tapi disebabkan harga rumah di sini tinggi menjulang dan konon2 pikir nak ada anak ramai (doakan i preggy cepat yer kwn2..still tak ade rezeki lagi..hu..)..jd apa salahnya beli sekarang..

Harga rumah tak semestinya akan sentiasa naik..harga akan turun juga..tapi tak tahu bilanya nak turun..tambah-tambah lagi di parit raja ni..kalau rasa dah bersedia beli rumah apa salahnya..tak rugi untuk keselesaan sekeluarga..gaji tiap2 tahun akan naik insyaAllah..rumah pun lambat lagi siap dalam tahun 2013..lagi dua tahun lagi..tapi mmg kene start bayar kalau dah siap sikit..

Beli masa muda elok juga..nnti sebelum pencen hutang rumah dah setel..tak payah nak pening-pening kepala..tp aku tak terfikir nak duduk sini sampai pencen..rasa mcm nak lompat-lompat uni..tapi takpe..lain kali la fikir..macamlah uni lain nak terima aku..duduk sini pun ok..cuma jauh dengan family kami..

Kenapa beli? sbb rumah tu endlot..harga pun berpatutan bagi kami..nanti ada duit..boleh renovate dapur..kalau beli rumah tak ada tanah..susah nak renovate..jadi apa salahnya beli ada tanah..tapi proses awal lagi..br book je..bank loan tak buat lagi..tak tahu nak buat bank mana..any idea x?


Psss I Luv U:: kene study betul2 ni..kalau tak mana nak korek duit kalau kene terminate..tapi otak dok pikir "landskap oh landskap"..=p

Wednesday, December 28, 2011

Resepi Tauhu Bakar Sempoi


Malam-malam buta aku kepingin nak makan tauhu bakar..sebenarnya mmg daripada semalam lagi..hari ni konon2 nak diet..tak nak makan malam..tapi pukul 11.30mlm leh plak ayor liur meleleh2..ape lagi..aku buat la..rasa takde la sesedap kedai yang aku beli kat briani pohon sena..ntah ape ntah nama kedai tu..tapi boleh di upgred lagi..heee

Bahan-bahan
=========
tauhu di bakar dalam oven
timun dihiris
sengkuang dihiris
taugeh dicelur
kacang tanah yang digoreng dan ditumbuk kasar

sos tauhu bakar
===========
cili boh sesenduk..kalau nak pekat n pedas..letak banyak
gula melaka/enau sesedap rasa
bawang putih n bawang merah
belacan
garam sikit
gula pasir
cuka sikit
asam jawa

method
=====
rebus semua sekali sehingga lada masak..

Monday, December 26, 2011

Dah berapa tahun belaja..

him:: dah berapa lama syg belajar ea?
me:: err(mcm banyak tahun je..sambil congak2..)
him:: start tadika bila?
me::5thn
him:: oo..kiranya 27thn tolak 5thn la nih..
me:: hoho..(mak ai..lamanya aku menuntut ilmu..pandainya taklah jugak..huhu)..


pergh..soalan menusuk kalbu aku..ni soalan hubby aku tanya..tak pernah terpikir pun soklan ni..harap kali ni aku berjaya grad la..last stage la nih..tobat aku takmau amik post-phd..maybe bila aku nak pencen nnti baru aku nak amik kot..hee..

Sunday, December 25, 2011

Tutup buku lama..buka buku baru..ehem..

Tahun 2012..bakal menjelma..ni menunjukkan umur aku akan 'ehem'..

Perjalanan hidup jauh lagi..harap umurku panjang dan dimurahkan rezeki..apa yang dihajati tahun 2011..Alhamdulillah telah dimakbulkan Allah..

Sekarang tengah bertarung dengan study..huu..ngeri okeh..azam tahun baru pun mmg sudah dibuat..harap2 dipermudahkan Allah..=)

Antara Azam tahun Baru::

-Nak beli rumah
-Nabis study cepat
-Nak anak
-Nak berjimat..

boleh ke?..semua 'nak' je..mcm order air..hoho..ini hanya azam..rezeki, ajal, maut, semuanya ketentuan Allah s.w.t

Friday, December 23, 2011

Resepi Puding Roti Mudah

ha..over rajin..1 malam 2 entry i buat..selepas buat entry nasi minyak & jamu mak dara tadi..tetiba je perasan roti gardenia setengah buku tu expired hari esok..tak pernah buat roti puding bakar..susu cair pun ada..so apa kata eden torai je..boleh juga buat breakfast esok pagi..ehem..


Bahan-bahan puding roti
===============
susu cair 1/2 cawan
roti gardenia panjang tu 1/2
telur 2 biji
asen vanilla
gula

method::
-----------
-pukul telur, gula n susu cair sehingga sebati
-carik roti masuk dalam bekas sebatian di atas..rendam dalam 1/2 jam
-bakar suhu 180 darjah calcius sehingga kuning


Dah siap dah..suhu 180 darjah celcius..masa 20min..kejap je..sbb nipis..


Sebelum bakar..taburkan choc chips & almond..kismis nan ado..guna apa yg ado je la..


A slice of home made bread pudding by feresa..wee...=D

tapi..

tapi..

tapi..

-
-
-
tak lengkap kalau tak tambah 2x..bila dok pikir2..apa lah yg kureng ek..



Oh..sebab tak ader custard sauce..haha..so aku pun buat la sos kastard ni..sebab nak rasa mcm mana la sedapnya puding roti ni makan ngan sos kastard..

Resepi sos kastard::
============
susu tepung 5 sudu (susu cair dah habis)
air 1 cawan setengah
kastard 3 sudu
gula

method:
======
gaulkan sebati semua bahan atas api pelahan sehingga pekat



Psss:: mulai esok sy janji saya nak puasa malam..

Nasi Minyak & jamu mak dara

Sempena hari jumaat ni..aku try lah masak nasi minyak..berlaukkan ayam masak merah & dalca..tapi nasi minyak lembik dan aku rasa sleepy je ari ni..maybe sebab minyak sapi dalam nasi tu kot..

Pic pun tak upload..malu sbb nasi tak menjadi..hoho..tak ape..next time aku buat menu lain pula..nasi ni tak menjadi disebabkan aku lupa sukatan air maklumlah..biasa masa nasi putih..ni agaknya masak nasi lain sket..terus lupa hee..

Berat badan pun meningkat..alahai..susah betul..

Tang jamu mak dara plak..aku baru je try minum..aku beli yang serbuk..adik aku suggest suruh makan yang kapsul..aku try je serbuk..kene bancuh 1/2 cawan air panas..minum dua kali sehari..as supplement..

sumber pic: google

so far ok lah..energetik je..takde la lesu..pergi toilet membuang air besar pun ada semalam n hari ini..angin pun keluar..produk ni banyak kebaikkannya untuk org dah berkahwin..aku beli yang serbuk..sebab dalam internet kata lagi cepat kesannya..kalau kapsul maybe lambat sebab kene hadam bagai..dah lah aku mengalami masalah penghadaman..ehem..

Bagi yang tak kahwin lagi..try makan
Sumber pic: kedaibestari.com


Tapi tak tau la punca aku mengantuk ni daripada minum jamu ni ke atau pun punca minyak sapi dalam nasi tadi..semalam pula aku kelaparan sangat sampai masak meggi goreng 3 bungkus..

me: abg makan tak megi goreng yg sy buat?
abg: dah makan dah..
me: mula2 saya masak 2 bungkus..lepas tu masin..saya buatlah 3 bungkus..
abg: abg rasa megi tu tinggal utk abg macam tak sampai sebungkus je..
me: err??

Psss I luv U:: tak tahu la keberkesanan jamu mak dara ni..nnti lepas sebulan aku bagi tahu..ramai yang try kata bagus n selamat

Saturday, December 17, 2011

SMS ketika memandu

Janganlah sms ketika memandu..aku dah terlanggar moto org..sorry sgt..tapi bukannya langar yng teruk tu..kejadiannya di simpang 3....moto depan aku..aku dibelakang motor..aku mmg dah berhenti..dah tekan brek..cuma tak masuk gear N n tarik handbreak..(er..perlu ke buat begitu di simpang??)

Disebabkan macam lama menunggu..aku pun gatai nak sms ngan kawan aku..nak tanya sumthing yg tak berapa nak penting..tiba2..aku ternaik kaki aku..then..tercuit moto abg tu..abg tu mcm terhenjut sikit lah..pastu toleh2 belakang mcm bengang je..haruslah..bengang..sib baik aku tak tolak dia ke depan..huhuh..



kemudian..dia lintas jalan tu ke kiri..dia berhenti..tapi aku ke kanan..aku tak bhenti..aku terus je..huhu..ni kes langgar lari ke? tapi tak ada lah nampak remuk atau no plat patah..cuma tercium je blakang moto..aku balik umah..aku tgk bahagian depan aku..tak de calar2..so thats mean..motonya pun ok kot..

But mmg rude la aku tak bhenti..bukannya apa..aku takut nnti dia marah2 aku..sorry abg..dlm hati aku berkata2..sambil menekan paddle minyak slow2..promise..i will not texting & calling2 while driving lagi..tak berani dah..



Wednesday, December 14, 2011

Happy Birthday in Advance darlink!



Psss I luv U:: 1st year celebrating birthday as husband& wife.=D

Sunday, December 4, 2011

Resepi Nasi Dagang Mudah

Ni kali kedua masak nasi dagang dengan kari ikan tongkol dan juga acar timun..haruslah tak berapa nak sedap macam org profesional..tapi oklah untuk mewarnai hari ahad kami berdua..(wink2)..minggu ni tak balik kg..kerana minggu lepas dah balik dan minggu depan pun nak balik..jadi minggu ni relax kat rumah..

Ni dapat daripada Internet dan juga emak aku..so jadi campur resepinya..mmg mudah..tapi aku tak cekap lagi..hee..ni aku masak merangkap lunch sampai ke dinner..3 put nasi ok..lesu je sepanjang hari..sbb nasi dagang ni bersantan..tapi combine ngan kopi panas.mmg uomp!!

Malam tu..korang kenerendam beras nasi dagang ,rebus ikan tongkol dengan asam keping hingga lembut..dan boleh buat acar malam tu..so esoknya korang masak kejap je..

Nasi dagang
=========
-beras nasi dagang yang direndam semalaman
-santan 1/2 kotak
-halia
-halba
-bawang
-garam

~** method

1)kukus round pertama:: kukus beras sehingga separuh masak
2)kukus round kedua:: santan cair + halia+halba+bawang di gaulkan dengan nasi dagang separuh masak..jangan penuh2 letak campuran santan cair tu..just letak untuk lembap2kan beras je..
3) kukus round ketiga:: santan pekat+garam..digaulkan dengan nasi tadi..ni kejap je..sbb nasi tu dah masak..just nak kasi rasa lemak2..

Kari ikan tongkol
=============
-ikan tongkol
-cili boh
-jintan manis (kisar)
-ketumbar(kisar)
-halia(kisar)
-bawang putih(kisar)
-serbuk kari ikan
-garam
-cili api
-1/2 kotak santan
-gula/nisan


~*Method
=========

-tumis cili boh sampai naik minyak
-masukkan bahan kisar..tumis..
-kemudian masukkan serbuk kari..tumiskan..
-masukkan 1/2 kotak santan..masakkan..
-then masuk rebusan ikan tongkol bersama asam keping(-malam sebelumnya rebus ikan tongkol bersama asam keping..rebus sampai air kering kalau larat sampai tulang ikan lembut..aku kasi sampai air kering je)
-masukkan gula, cili api, garam

Acar Timun
=========
-Timun dimayang
-carrot dimayang
-bawang dimayang
-sikit cili api
-cuka
-gula

~**Method
===========
-campur semua, masukkan gula dan cuka..simpan dalam peti sejuk


Nasi Dagang Campak-campak namanya..
sebab semua bahan-bahan pakai lebur je dalam periuk..sebab tu aku kasi nama nasi dagang mudah..dan bukan nasi dagang terengganu..kerana nasi dagang terengganu sangat teliti nak memasaknya..



Wednesday, November 30, 2011

its 7 months now..

Pejam celik dah 7 bulan aku kawen..kalau preggy..dah memboyot perut aku..so pejam celik lagi 26 hari aku dah reg phd for 12 months..aka..1 tahun..ayo..risau okies..haruslah risau..tak tahu ok ke tak study ni..just berdoa n usaha je..thingkin 2 send a journal pasal LR aku je..hopefully boleh buat before january 2012..dreaming? kene buatlah..kwn2 dah sebok nak publish 2nd, 3rd and ada yg 4th journal dah..me baru tkedek2 nak pikir buat 1..dah la buat paper pun tunggang langgang..huuu harus ok..syarat viva mesti ada 2 journal..

Ahad lepas pi z00 negara wif mil,husband n anak sedara..ber4..tiket pun boleh tahan..for adult is rm20..child is rm6 kot..oklah merasa aku masuk z00..pasni nak masuk muzium pula..wink2..skang kan musim hujan..before hujan..dah round habis dah..sempat lah aku tgk show zoo negara tu..pukul 11 am..lenguh kaki aku jalan..pic mmg tak ado..sbb aku lupa nak bwk kamera..pnjam kamera adik ipar je..pic pun tak transfer..

Then balik bp..pg tadi..rumah pun tunggang langgang..sbb aku tinggalkan rumah since rabu lepas..sebb pegi talk akept..so far ok la..kursus ni mengajar macam mana nak publish journal..n kursus ni akan bantu peserta untuk publishkan journal..so kene hantar within sebulan kepada mereka..kalau paper yg buat tu ok..so dptlah journal..kalau tak..paper je kot..


Monday, November 21, 2011

Cuti dan gegata atau gatal-gatal

hamboi..nampaknya seluruh Malaysia cuti esok..i tgk bola sorang2 je..sambil kemas-kemas rumah..Msia menang bola..aku rasa macam hari raya pula..perang mercun berdentum2..

Ni nak citer..tapi malu juga..sebab nampak sgt aku ni tak reti jaga kebersihan..husband aku kene penyakit gatal2 la mcm gegata kot..adakah sbb aku malas kemas rumah..hu..maka wujudnya serangga2 tersebut..susah juga nak jaga rumah..tapi aku tak ada lah malas sangat..malas sikit je..maybe rumah ada karpet..jadi berhabuk..nak kata tak buka tingkap..aku buka tingkap setiap hari..jarang la tak buka..nak kata tak tuko cadar..paling lama aku tak tukar ialah seminggu..tapi baisanya dua kali seminggu..

Tak ada tips pula nak hilangkan gatal2 ni..kalau..u kene penyakit ni..u all pi hospital je..amik vaksin..tapi husband i kene lagi esok paginya..naik lagi merah2 serta bengkak2 tu..tekeruk2 dia..sian..huu..

so i pun wat projek kemas umah malam2 ni..bila dah selesai..takdelah kemas sgt umah aku ni.gitu jugak..aku sapu..mop..tukar cadar..basuh langsir..lepas aerobik aku pergi guardian..beli detol spray n detol cecair tu..
Sumber: google
Oklah..tak ade la bau ubat detol biasa..rasa terjamin je bila aku sembur disetiap tempat..harap tak gatal2 lagi hubby aku tu..

Sumber: google

Kenapa aku beli di guardian?? kerana pusat aerobik tu di atas guardian tempat aku..dan juga kerana ini..hoho

Sumber: google

Kalau ikutkan..baik aku beli terus..daripada aku collect 40keping stem..harga 1 keping setem rm10..so aku kene belanjekan rm400++ untuk beg diatas..hoho..tapi drp aku pi pasaraya biasa..baik aku pi tempat yg senang nak beli..

Kena rajinlah kemaskan rumah..nanti yang sakit org dalam umah tu juga..tak aku..husband aku..walaupun baru kawen..ni adalah kali 2 suami aku sakit yg agak teruk..sehingga aku rasa bersalah..heee

Pertama..keracunan makanan..kedua ialah gatal2 ni..tapi aku tak pernah kena pula..tp harap2 lepas ni..tak ada lagi sakit2..huu

Psss I luv U:: lega juga i tak kena..kalau dua2 kena..sape nak jaga kitaorg..hu..

Saturday, November 19, 2011

Rancangan Perfect Match NTV7

suka pulak aku tgk rancangan ni..setiap sabtu dan ahad pukul 6 petang di NTV7..dulu rancangan ni waktu malam..apa yang menariknya cerita ni..perempuannya..comey2..

Tapi kali ni nak buat post..rancangan tadi ada plak xhusband dia masuk..nak dapatkan xwife dia..konon2..nak buat seprise la..VT dia..punyalah romantik..menitik2 ayor mata aku..tapi at last..x-wife dia tak mahu..rupa2nya..xhubby dia ni..mmg suka buat suprise..lepas sebulan..atau setahun..sure buat perangai balik..

Ni first time la..aku tgk seprise mcm ni..biasa yang aku seprise ialah rupa paras..hahha..yerlah..mau tak seprise..cara peserta lelaki masuk..dia tunjuk kaki dulu..kemudian sikit2 tirai tu naik..last skali nampak la muka..kalau nampak kaki berotot kencang tu..nampaklah muka peserta n penonton spt aku teruja sket..hoho..

Some professional models, like Xue Lu, used the show to gain popularity. Souce: http://bit.ly/9zinzN
source: google

If You Are The One team. From left to right; Li Zheng, Le Jia, Meng Fei, Wang Gang
source: google

Bagusnya rancangan ini..mereka banyak kasi pendapat yang bernas..dan bagitahu dengan jujur kenapa hendak lelaki tersebut dan kenapa tak mahu..kalau nak nonton citer ni..tunggu la esok..di ntv7...pukul 6ptg...sure tak borink..


Wednesday, November 16, 2011

Perang Komen Blog

Wah..pengunaan technology ni..tak pelah..as long as dapat meluahkan perasaan..supaya tak disalah anggap..masing-masing nak menegakkan diri sendiri..yerlah..sapelah tak melenting..bila terang2 dituduh..walaupun reason dia mmg dah tahu..ini namanya tuduhan melulu dan tak berasas..biasalah manusia..salah org lain je nampak..salah diri sndiri susah nak nampak..tak gitu..

Walaupun tak disebut post sape yg i reply..nama pun i tak sebut..tapi nampaknya tuan punya post tu pun dah terasa..hoho..yang penting persahabatan tak terputus..dan sebagai empunya blog memohon maaf..

Bak kata org..kehidupan perlu diteruskan..kekurangan diri perlu diperbaiki supaya menjadi lebih baik..InsyaAllah..yg penting kt happy sokmo..study kene lebih rajin..=)

Tuesday, November 15, 2011

Selasa

Cepat je masa berlalu..dah hari selasa..Semalam ada conference di Hotel Katerina..cuma present poster je..bila ada tetamu yang sudi singgah di poster aku..ada semangat sikit..bila dia memberi pendapat..bila dipuji..ehem..baru +ve..tapi banyak lagi kerja yang perlu dilakukan..

Kemudian lepas lunch balik rumah dan berehat..tak larat nak tunggu sampai habis..sbb area tak sama..poster yang sama area dah dibuka..Kemudian balik rumah..borak2..tgk tv..duduk bilik siapkan paper..harap diterima lah..tapi risau juga kalau di reject..maklumlah tak berpengalaman buat paper..

Sekarangkan mengamalkan aerobik..Petang semalam beraerobik pukul 6-7pm..lagu dangdut ok..bila bersenam rasa fresh n energetic..kalau tak lemau je..

Habis je aerobik..balik kemas-kemas rumah "menyambil" tgk tv sebab rumah dah macam kapal karam..kul 10pm baru start bekerja dan hantar abstract sampai la husband balik..borak-borak then tido..

Hopefully ok la study i ni..bertuahnya orang yang senang dalam studynya..i rasa susah sgt topik i ni..19 dec ni ada progress presentation pula di uni i..nervous sgt..i dah sem 2..dah hampir setahun study..

Ada kawan buat post..bila dah kawin..kawan yang single di ignore kan..mmg bila baca post tu rasa sedih juga..tapi bergantung kepada penerimaan masing-masing..dalam kes aku..aku rasa ada segelintir kawan-kawan yang single tak mahu ajak aku ni berkumpul..sebab status aku berkahwin..bila kawan-kawan yang masa aku single datang di parit raja..tak ada sorang pun nak ajak dinner ke..lunch ke..senyap je..selagi tak ada hal..selagi tu tak contact..tapi tak ambil hati pun..sbb paham..kene kasi can kat org single ni bjimba dgn org single je..so kita yang dah kawin..gi bjimba ngan suami jelah..ehem..=p tak pun berkumpul dengan org yg dah kawin juga..sbb dah sama field..hee

Cerita pasal tanggungjawab..setiap orang wajib pikul tanggungjawab masing-masing..tiada istilah single atau tidak..jadi dosa tu sendiri tangung la..tanggungjawab ada banyak jenis..tanggungjawab kerja..tanggungjawab keluarga..dan etc..kalau tanggungjawab belajar..masa aku belajo dulu..yang banyak buat hal..org yang single juga..maklumla..masa degree mana ada clasmate kawen..lagila tak buat apa2 keje..nak present je..so kene boikot org mcm tu..sebab akan buat kita beban pula..

Bila dah kahwin..kita kene tahu bezakan apa yang perlu diutamakan..kena manage time betul-betul..mmg keluarga penting..tapi setelkan hal keluarga dulu..uruskan apa yang patut..kemudian kita buat kerja kita..kita lagi la nak kerja kita siap cepat..betul tak??so..jgn bertangguh kerja..

Bergantung kepada sikap individu juga..bukannya sebab dah berkahwin ke tak..kerana kawin atau tak..mmg family diutamakan dan kita akan mengutamkan siapa yang kita sayang itu mmg dah jadi lumrah..

Pastinya setiap org pun mcm tu juga...masa dengan kawan..kita akan utilize kan betul-betul dengan kawan..bukan kawan ni tak penting..semua org perlukan kawan..tetapi disebabkan perasaan kasih dan perkahwinan (juga merupakan tanggungjawab) jadi sebab itulah kita perlu utamakan keluarga (suami, ibubapa, adik beradik)

Sebab kalau apa2 jadi..mmg kita akan refer kepada keluarga kita juga..jarang ada kawan nak bantu..maklumlah..kawan pun akan ada kesayanggannya sendiri, sibuk dengan itu ini..masalah dia lagi....takkan ada 24jam disisi kita..so keluarga juga yang akan bagi support..tak kira sibuk ke tak..ada duit ke tak..itulah family..=)


Jangan anggap kawin ni satu bebanan..tetapi perkahwinan ni ada lah anugerah..bila dah dapat anugerah ini..kita akan paham cthnya bila masa bujang kita rasa tak mampu..bila kahwin..automatik konfirm mampu..samalah macam buat PhD ni..dulu aku rasa tak mampu..dah daftar..konfirm akan fikir aku mampu..


Pss I Luv U:: perlu +ve & bersemangat


Monday, November 14, 2011

Malas Kemas Rumah

Sikap malas aku ni mmg sejak dari kecik lagi..aku memang tak pandai kemas rumah..bila tak pandai aku jadi malas..sampai dah jadi tabiat sehingga sekarang..

Ikutkan hati memang nak rumah teratur je..anak belum ada lagi..tapi rumah macam kapal karam..maybe aku ni banyak berfacebook dan menonton tv pada masa lapang..sebab tu rumah macam ini..

blog ni (sila Klik)..bagi tips macam mana nak kemas rumah..menggunakan "Teknik Menyambil"

Bangun pagi, terus kemas rumah, sapu laman, basuh sisa2 pinggan mangkuk, mop lantai …..dll. Sambil2 tu boleh makan pagi, isi perut. Jadi, bila perut kenyang, rumah pun sudah berkemas!”


Psss I Luv U:: Teknik menyambil aku:: baca journal "Sambil" tgk FB & TV..(sgt multitasking)

Saturday, November 12, 2011

Zumba




Semalam baru first time aku kenal zumba..zumba ni macam aerobik..tp lebih kepada tarian latin..advance la semalam..penat giler..tak tekejar aku..maybe first time..tapi kalau selalu buat..sure rentak dia kita boleh ikut..If kat tempat korang ada kot fitness center yang offer senaman zumba ni..beter u all try..lagu pun rancak and semalam yang we all buat banyak lagu fast and dance high impact..Rupa-rupanya..dah lama zumba ni..kat seremban and melaka pun ada fitness center yang offer Zumba..tapi di batu pahat nan ado lagi..so sape2 nak shape body tu..yg suka feel sexy2 ala latina ni..buleh la try zumba..



nak contact instructor..boleh klik sini..


Psss I luv u:: nak bzumba lagi...we..

Friday, November 11, 2011

Ber Aerobik

Berat badan dah naik 10kg..nampak gayanya dah back to normal..i dah subscribe aerobics rm50 sebanyak 12kali sebulan..every:

  • Monday (1730-1830)
  • Wednesday (2030-2130)
  • Friday(1730-1830)
Kemudian mengamalkan sauna..every day..hari aerobic..lepas aerobic la bersauna..kalau tak ada aerobic...every morning before mandi..

Sauna ni dah lama aku beli..aku letak dalam bilik study aku..sebab borink ok..duduk je dalam kotak tu..sambil termenung..sampai tak de idea nak menungkan apa..so hari tu..aku dengan bangganya..duduk dalam kotak tu..sambil pegang journal..wah...sedar tak sedar dah 30min..

Lepas habis bersauna..aku pun masuk bilik air..berlulur..then mandi..lepas mandi letak lotion..kadang-kadang malas bila lotion tak ada ditempat sepatutnya..hoho..ni nak amalkan balik..hee. kemudian wangi-wangian..ni kene lah... aku tak de la kemas sgt duduk rumah..rupa paras & keadaan rumah still serabai juga..hoho..


Sumber Pic:klik sini

ni aku beli tahun lepas..sebelum kawin..sebab di melaka tak tahu kat mana nak bersenam..


Sumber pic: google
aku mmg suka jenama ni..halus scrubnya..wangi tahan beberapa jam selepas mandi..pakai seminggu 2 kali

set syampu himalaya protein..masalah aku ni rambut gugur..bila pakai..kurang gugur..rambut cepat panjang..(minyak rambut sebelum mandi, syampu protein greasy hair, myk rambut dan myk rambut loss hair)

Lotion selepas mandi pakai hari-hari..sebab kulit akan kering bila umur meningkat..jadi keen moist kan..kalau ada yg vit E lagi bagus..tapi aku pakai ni..sbb bau wangi sikit..malam baru pakai tak ada bau..yg ada vit E and extra moisturizer

Body Mist selepas pemakaian lotion

set avon rejuvenate white..(toner, pencuci muka, moisturizer day & nite)-(Sumber pic: google)

Bedak miami..mmg gebu je kulit..boleh beli di cosway..(Sumber pic: google)
Letak bedak sikit kat muka..muka aku ni oily..kalau takut nak pakai bedak mcm ni..korang letak bedak baby pun ok..ada org tak suka pakai bedak foundation macam ni..

Sumber pic: google
Letaklah sikit lip gloss..kasi moist bibir..aku suka yang kaler..kalau u all tak suka..boleh pakai vasellin..



Aku ni bukannya cantik orangnya..tapi ini la asas yang kene ada..ada org siap pakai celak & maskara dalam rumah..tapi apa yang larat kita pakai la..tapi bila aku tgk post ni..byk plak chemical yg aku pakai..huhuh..ada produk yang tak ada chemical tak?

Friday, November 4, 2011

Sagu hati

Hamboi..lama beno aku tak updet..nak kata bz..agaklah..ditambah2 tak ada idea nak menulis..sbb idea dok urus hal study je..bulan depan dah genap setahun i reg..kiranya lagi 2 tahun..huu..adakah impian akan menjadi kenyataan? paper yg index pun xde lagik..so scary..

Dapat sagu hati drp hubby..sbb khidmat membasuh baju yg agak hambar..maklum lah mesin mengalami masalah teknikal..dah pulak tu sekarang musim ujan ni..malas nak membasuh baju..jd nak meningkatkan motivasi..dpt la mesin basuh baru..wee..dengan harapan kerja menjadi lebih mudah..& boleh la aku membesarkan badan..heee tQ darlink =)..

kemontelan i..menjadi2..

Psss I luv U:: Selamat Hari Raya Aidiladha..=)


Thursday, October 20, 2011

Tak Bebaloi Langsung

Aku kan pengguna VS..dan juga menjual VS..(klik sini untuk ke blog shop aku)..aku beli lah secara online guna perkhidmatan vsHUB..direct ke website Victoria Secret..sebelum aku decide nak pakai vshub ni..aku memang survey..so aku survey la kat internet..baca blog2 ni..semua kata bebaloi-baloi..murah la..bla..bla..dan sebagainya..semua kata murah..apasal aku rasa tak bebaloi langsung barang VS aku beli melalui VShub ni..huhu..maybe diaorg ni kaya-raya kot..ataupun pernah guna servis lain..tapi lagi mahal daripada vshub ni..ataupun barang-barang yang diaorg beli kat butik mmg berganda-ganda mahalnya..

Tapi dalam kes untuk barang aku ni..yang aku nak jual ni RM54 sebotol..tapi modal aku RM60 lebih untuk harga sebotol(skali shipment fee dan cost lain2 yang dicaj kepada barang aku..ni aku tak mintak insuran..postage standard) ..memang tak balik modal..nasib baik aku beli 5 botol..sekali ngan shipment kene rm300++..walaupun tak balik modal aku bayar juga lah..tengoklah nanti..sampai pintu aku..ada cost lagi ke tak..ini adalah sekadar percubaan aku untuk mencuba vshub ni...tak cuba tak tahu..nasib baik aku beli 5 botol je...kadang-kala aku rasa baik aku jual produk malaysia je..tak ada lah cost apa-apa..mudah dan senang je..hee..tapi nak buat macam mana..dah tersuka..ehem..


Buat VShub dan sesiapa..ini adalah pendapat peribadi saya sebagai pengguna yang berpendapatan sederhana..

Wednesday, October 19, 2011

Monday, October 17, 2011

Resepi Senang::Pastri Kastard dan Pastri Sosej Curry

Bukan aku yang uli pastri ni..ni memang beli yang dah siap..frozen pastry from 'Kawan'..senang je..nyahsejuk beku kan pastry ikut suhu bilik selama 10-20minit....hee..boleh la..hasil pembakaran yang sekata..baru dua kali..dua-dua kali aku bakar pastry ni..yang pertama Sosej curry puff dan kedua ialah custard puff..


Sosej Curry Puff

Resepi Sosej Puff
------------------
-Seketul Sosej Puff memerlukan dua keping pastry..
-pastry di atas dikehendaki menggunakan pisau untuk potong pangkah
-pastri dibawah jangan buat apa-apa...saya gunakan jenama kawan

Inti:
-sosej dipotong bulat
-bawang merah, bawang putih di mayang halus
-bancuhan serbuk kari pekat
-garam secukup rasa
-mayonis

method
*******
-goreng bawang putih dan bawang merah sehingga naik bau
-masukkan bancuhan serbuk kari pekat
-masukkan sosej & masakkan sehingga sosej masak
-tutup api dan sejukkan
-selepas suam-suam, gaulkan dengan mayonis
-kemudian di letakkan diantara dua kepingan pastry puff tu..(yang potong pangkah di atas..yang tak buat apa2 di bawah lah)
-ambil garfu dan kelipkan keliling..kemudian bakar dalam oven. guna api atas bawah selama 20min. suhu 160-200 c..ikutlah..selalula jengok2 oven tu..kalau kembang garing kira ok lah..

Custard puff


Resepi Custard Puff
------------------
-Seketul Custard Puff memerlukan 2 keping pastry..kemudian dikerat dua..untuk mendapat bentuk yang cumel seperti atas..tak mahu potong dua pun boleh..tapi gedabak la sikit..kebetulan mmg aku ada 2 keping puff je..hoho
-di tengah-tengah pastry di atas dikehendaki menggunakan pisau untuk potong pangkah supaya ada la lubang nak letak kastard
-pastri dibawah jangan buat apa-apa...saya gunakan jenama kawan

Inti:
-susu ideal
-2 sudu tepung custard
-air sedikit
-gula secukup rasa


method pastry
**************
bakar pastry dalam oven. guna api atas bawah selama 20min. suhu 160-200 c..ikutlah..selalula jengok2 oven tu..kalau kembang garing kira ok lah..

method custard
***************
-masukkan susu, tepung kastard, air sedikit dan gula..kacau sebati
-letak atas api pelahan..kacau dan masak sehingga sebatian pekat..
-dah siap letak atas lubang yang dibuat atas pastry yang telah dibakar..
-kemudian boleh menjamu selera..




Psss I luv u:: nak cuba pelbagai jenis resepi lagi..=)

Thursday, October 13, 2011

Promote..Victoria's Secret Fantasies




Ni nak tumpang promote kat blog sendiri...hohoh...feel free to visit okeh..=D


Package Victoria's Fantasies Fragrance Body Mist with Hydrating Body Lotion

Price 2 items : RM 105 (exclude shipping) ~~ save RM3
Shipping 2 items: RM 7~~ save RM2
Total save: RM5











Saturday, October 8, 2011

review Belanjawan 2011

wah..macam aku follow je..haruslah aku follow part yang melibatkan diri aku..antaranya bonus 1/2 gaji..kenaikan gaji, boucer buku..syukur juga..tapi 1 off banyak sangat..isi rumah 500 macam tak dapat..sebab isi rumah tu campur pendapatan kan..tapi agak hampa bila tak dengar cerita mengenai gaji pensyarah..walaupun aku bukan pensyarah..maybe tangga gaji tu melibatkan semua la kot..termasuk pensyarah..maybe la

jadi nak buat apa dengan bonus ni sbb bukan tiap-tiap tahun kita dapat bonus sebulan gaji ye tak..tahun ni dapat..kira rezeki juga..half yang lepas aku guna untuk raya..half yang ni maybe aku guna untuk renew insuran kereta yang expired 3 dec ni la kot..see..macam mana la nak jimat..hoho...pusing-pusing bonus i pasti terguna untuk bill..hoho..boleh tak nak cuba simpan dalam bank je..tak pun nak rolling utk jual vinctoria secret..tp pulangan long term pula..

Friday, October 7, 2011

Budget/Belanjawan 2012

Demam budget hari ni..daripada minggu lepas i asik tengok kalendar..bila la 7 oct ni..dulu takde lah heran sangat pasal budget ni..tapi tahun ni mmg aku ternanti-nanti..sebab banyak pekara yang melibatkan diri kita sebagai pengguna antaranya kenaikan gaji, tax, petrol, pendidikan and etc.. dengar khabar gaji akan naik..dan semestinya akan effect perbelanjaan kita sebagai pengguna. naik gaji pokok means potongan kwsp aku akan naik jugak..hehe..silap-silap tersenarai sebagai warga yang layar membayar tax..gaji gov naik mungkin barang akan naik..dulu masa kecik2..karipap 5 ketul singgit..sekarang 3 ketul singgit..silap-silap esok 2 ketul singgit..kene lah aku uli tepung sendiri kalau kepingin nak makan karipap..=p..

Namun demikian kita kena la menghadapi kenyataan bahawa kos sara hidup memang semakin meningkat dan kita perlu menyimpan..Frankly aku adalah seorang yang tidak menyimpan duit. Nak kata beharta..aku hanya ada sebijik kereta yang agak susut nilai kalau dijual..silap-silap tak ada nilai..huhu..rumah dan tanah lagi la tak ada..

Mmg aku ada saving & insuran..tapi saving tu bukan untuk long term..kalau aku nak pakai..aku keluarkanlah duit saving aku tanpa fikir panjang..dengar khabar..harga emas kat k.pilah pun dah turun jadi rm130 segram..tangan pun dah gatal-gatal nak beli rantai seutas..lagipun duit mas kahwin tak digunakan lagi..

Pagi tadi tengok MHI..ada student medic lelaki buat bisness tudung..katanya wanita suka berbelanja..statement tu aku sokonglah..sbb aku pun suka berbelanja..then MHI pun ada bincang pasal merancang kewangan..katanya

  1. Dapat gaji terus simpan duit di akaun kecemasan. Minimum 10% daripada gaji. kalau gaji 1k. 100 wajib simpan..selepas simpan duit di akaun kecemasan barulah bayar hutang-hutang yang lain spt kereta & bill..anggaplah akaun kecemasan pun sebagai hutang untuk masa hadapan kita..
  2. Pakai kupon-kupon jimat dalam surat khabar. rm1 @ rm2 pun jimat jugak tu..
  3. Kalau peminat fast food. makan bila ada discount cthnya lunch saver
  4. Jangan guna Kad kredit. ini umpama gali lubang dan timbus balik
Ada lagi..tapi aku tak ingat lah..maklumlah..sebok tgk FB sambil tgk TV..(ekceli ni pun pembaziran..TV on..tapi tak tgk)

Jadi sempena budget 2012 tahun ni..sama-samalah kita merancang kewangan kita..aku pun rasa dah kena berjimat cermat ni..yerla tak tahu apa result budget tahun depan..yang pastinya impak tu tempias kepada kita juga..jadi simpanan lah yang menjamin masa depan kita..


Psss I luv u:: skang dah oct 2011..tak ape tak terlewat untuk berlatih berjimat..kt masih di tahun 2011..=p

Thursday, October 6, 2011

ujrah ptptn

aku tak paham sangat pasal ujrah ni..yang aku tahu..aku tak dapat convert ke 1%..aku dah register..tapi takde reply..akhirnya aku terlepas date nak convert..salah aku la sebab lalai..aku col..cust servis tu kata dah tutop 30 sep lepas..dan IC aku xde rekod untuk convert..maybe aku ada salah tekan kat mana-mana..sampai aku tak register..regret juga..2% beza tu...

aku tanya lah CS tu..kalau 1% ni..dia kira dari baki sekarang ke atau daripada asal? CS kata drp tahun 2008..dalam hati aku..mak ai..rugi 5k la aku kalau gitu..sebab dia kira drp 2008..padahal aku potong gaji drp awal thn 2008 kot sampai la skang..

regret tetap regret..aku pinjam rm24500.00 sampai jun 2008 campur caj pentadbiran aku jadi rm24,923.83.. sbb lepas belajo tak keje lagi dan tak minta penangguhan caj...sampai skang adalah dalam rm19k++ dengan caj pentadbiran rm46.++..

Kalau buat ujrah 1%..caj pentadbiran akan jadi rm20++ je..kira kalau kita bayar..mmg loan kita akan nampak pengurangannya dengan banyak..hati akan senang je..tp untuk kes aku..kalau aku buat ujrah ni..caj mmg akan jadi rm20++ dan tentunya sikit drp skang ni..tapi jumlahnya start drp 2008 plak ke??

tapi aku tak tau la aku rugi ke untung skang ni..huhu..yg aku tau..aku terlepas utk ujrah dan caj aku masih 3%..sekian wasalam..


Wednesday, October 5, 2011

Kepada Tanah Kita akan Kembali

erk..series je tajuk hari ni ea...ekceli nak bgtau i ni ialah seorang wanita berunsurkan tanah..ehem..kembang semangkuk gitu...

WANITA BERUNSUR TANAH
1) Merendah diri,serta hormat dan patuh, setia serta rela berkorban.
2) Tidak cerewet, tidak meninggi diri, tidak sombong dan bukan seorang pemarah.
3) Tenang diri, aman, dan memberi sokongan.
4) Tidak suka membantah atau membangkang
5) Berwatak manis, lemah lembut, bersih dan sentiasa menjaga kecantikan.

aku rasa..kalau laki aku baca ni..dia akan kasi pendapat supaya aku double check skali lagi no 1-5..btul ke x btol..


ni jawapan i la..utk diri i..ehem...

WANITA BERUNSUR TANAH
1) Merendah diri,serta hormat dan patuh, setia serta rela berkorban.
rendah diri: yer..sbb i rasa i ni serba kekurangan..semua tak pandai..
hormat: yer jugak kot..
patuh: tu mcm kureng sket..
setia:ya & sanggup bkorban pun ya jugak..(baik hati btol..kunun2 lah..)

2) Tidak cerewet, tidak meninggi diri, tidak sombong dan bukan seorang pemarah.
tak cerewet: ya..asal ok je
meninggi diri: tak..sbb aku rendah..
tak sombong: muka mcm bongkak..tp hati baik..
bukan pemarah: salah..cepat hangin..

3) Tenang diri, aman, dan memberi sokongan.
tenang diri: cpt panik
aman: aman kalau org tak kacau aku
memberi sokongan: ya..kalau aku rasa selamat tindakan tersebut

4) Tidak suka membantah atau membangkang
kdg kala suka juga

5) Berwatak manis, lemah lembut, bersih dan sentiasa menjaga kecantikan.
ni sumer ikut mood..huhu

Tuesday, October 4, 2011

Day 12

mak ai..dah day 12 dah rupanya..tapi xde plak susut badan i ni..craving for food adolah..today bawak bekal pi opis..air plak tertinggal..so jap lagi nak beli ayor kat cafe..nak wat keje sat lagik..hari ni berjanji nak siapkan reading..huhu..tapi mataku ini dah separuh tertutup..ngantuknya..

Friday, September 30, 2011

Day 8

Kembali bersiaran dengan topik diet i..
sushah juga nak diet tanpa bersenam ni..semalam study kat umah..boleh tahan juga la diet aku ni..maksud i..i tak boleh diet semalam..makan mee goreng..then dinner makan nasi..paham-paham je ler..

Hari ni ok..bfast tadi minum secawan nes..untuk mulakan hari dengan indah..dlm opis makan kueh raya..sambil-sambil download papaer/journal..muntah berdarah ahkak okeh..

Then i dapat pula news yang tak sangka..bagi i ini adalah peringatan & pengajaran utk i..

Aktiviti kemas rumah..haruslah ikut m00d..kalau rajin..insyaallah rumah akan bersih..buat masa ni m00d kemas rumah..suam-suam kuku..sampai cik Ti suka menziarah..susah juga nak kemas rumah ni..hnya yg pro je yg boleh buat..huhu..

Kehidupan rumah tangga mcm biasa..dah 5 bulan 1 hari dah i kawen..preggy masih belum ada rejeki..kalau u all tanya i kenapa i masih tak preggy..i akan ckp..sila tanya dengan Mrs 'rahim' i..kenapa dia tak mau senyawakan ovum Mrs S & sperm Mr S..kalau i sendiri yang tanya diri i..i akan ckp i beserah kepada Allah..semoga rezeki tu ada..=)

Kehidupan study..i boleh kata i ni mcm dah jadi 'domestic partner' ngan study i..& 'its complicated" harap sangat ok..dalam proses menguatkan LR..so i need to work hard on it..

Nota Kaki:: InsyaAllah..semua akan ok

Wednesday, September 28, 2011

Otak Jammed

Bukan otak2 kempas..tapi otak dlm tempurung ni..mcm weng2 plak aku rasa..balik je umah..mmg aku lupe pasal study..ekceli aku rasa kat umah..elok aku spend masa 1-2 jam untuk review apa2 yang patut..tapi penatlah kalau gitu..

8-5pm aku cuba utilize kan sepenuhnya utk study..tapi tetap rasa masa tak cukup..hari ni kepala sakit giler..sampai rasa give up nak study..tapi tahu yg banyak benda kene cover..maybe aku tak manage time aku betul2..eloknya aku bangun pagi utk reading..br release sket otak ni..

Tuesday, September 27, 2011

hati tenang & jiwa bergelora

hingat ni citer p.ramlee ke..jiwa bergelora sakan..mmg tengah dok 'getaq' ni..in the other words ialah takut..semalam i ke uni i..esok akan ke sana lagi..haruslah penat ok traveling ulang alik..prob still tak solve jugak..elok plak tersesat sana sini..i rasa i mcm dah nak hampir sewel..harap-harap i tak kene penyakit apa-apa..dah la tengah dok kalut2..boleh pula lupa jalan balik..

tetiba terhinggin plak nak membaking..huhu..yummy

Psss I luv u:: nak berubah menjadi lebih baik..

Monday, September 26, 2011

Day3

ok..day 3 mmg hancus..haruslah dok umah..hari ni masak plak nasi dagang..baru aku tau nasi dagang ni kene rendam semalaman & perlu dikukus..hoho..so nasi dagang hari ni tak menjadi..nak tak nak kenalah habiskan juga..dan aku pun join sekaki makan..siap bertambah-tambah..sangat over..kemas umah ada lah jugak..tapi xde lah naik tangga turun tangga..

eksperiment sangat menyedihkan..internet sangat teruk dan aku tak mahir lagi..huhu..terasa macam cript kiddies je aku ni..tapi hampanya..tak menjadi..maybe aku guna internet universiti dan sepatutnya aku kena beli switch untuk eksperiment aku ni..supaya..port2 yang tertutup tu boleh la dibuka-buka..huhu...tensi juga buat mende ni..tapi oklah..sebab teknikel..boleh la main-main..tapi aku pakai VM je..bukan real enviroment..kalau tak dah kene tangkap dah..

Psss I luv U:: takut..

Saturday, September 24, 2011

Day 2

sambil-sambil buat kerja..update dulu..tapi takkan hari-hari nak update pekara yang sama..huhu..maybe x update dah pasni..cuma summary2 je..jadual ni utk tatapan sndiri2 je pasni..wink2



wah..masih lagi melanggar pantang larang..tapi nasi tak mkn lagi tau..

Friday, September 23, 2011

Day 1

wah..siap menghitung hari..kenapa day 1? bukan day 2? sebab mlm semalam i pi makan bakso plak..tapi rasa macam makan sikit je..huhu..lepas tu dok nonton tv mengunyah kerepek bawang dan kacang cap tangan plak..jadi officially i anggap hari ni hari permulaan diet i..hoho.. semalam i ada plan beberapa menu & aktiviti..so ni yang i telah laksana kan..huhu..mcm banyak tak buat..tambah-tambah lagi part menu tu..

cabaran i ni akan tamat sampai 120 hari..huhu..boleh ke i control makan ni..huhu..


Pagi ni pula i telah berjaya melakukan beberapa pekara:


Ni plan i untuk petang, malam ni & day 2 morning plak..esok i post i buat ke tak..

Sepatutnya i timbang dulu berat badan i..tapi i tak timbang..tunggu la sampai i rasa baju dah longgar dulu..baru i timbang..i tak pergi gym..sebab masa gym tu dah tak sesuai untuk i..dulu gym buka dari pukul 7 hingga 9 mlm..sekarang gym buka time aerobik je..3 hari seminggu..tapi yuran tetap rm50. so untuk 120 hari ni i nak cuba dulu senam ringan-ringan je..asalkan i bergerak..tapi kalau dapat aerobik..sure berat i turun 1 kilo seminggu..cara ni tak pasti plak..

Pss I luv u:: any idea nak tambahkan aktiviti? kalau boleh riadah yg light je..

Thursday, September 22, 2011

Gigih

Ok..gigih aku tak makan nasi semalam..telan air lioq tgk hubby dok tambah2 nasi..apa nak buat..badan dah naik..kene la i diet kembali..tersusuk jiwa & raga bila dikatakan badan dah berisi..tengok pic bila ditangkap bersama falin..lagi la frustrated..dia dah slim drp aku..o.m.g..

Tapi senaman & sauna tak start lagi la..kira oklah for starting kan..hari ni i baru nak start puasa Enam dan juga sekali dengan puasa ganti..cepat ganti..cepat la aku raye..tak gitu??

Sahur tetap sahur..tapi menu aku begoreng2 plak sahur tadi..faul okeh..tak suke..tapi tu je yang macam sedap nak makan pagi-pagi..kalau rebus-rebus nanti..tak bselera pulak hubby i nak makan..silap-silap aku pulak yang kena makan (alasan kah?).

Sahur tadi i mkn
============
-sebiji omelet (cili api, bunga kantan, tomato)
-seketul ayam goreng
-sesenduk peria goreng masak sambal (peria, beef ball, tomato, carrot)
-air kosong

menu untuk i buka hari ni..
========
-air milo kosong + oat +nestum
-buah tembikai susu & buah pear
-sayur & chicken
-turun pakai tangga..tak mau pakai lift (pg tadi naik opis pakai lift..huhu)

menu utk sahur esok plak (over..)
==================
-susu anlene +cereal
-air suam
Aktiviti: -lepas subuh nak sauna 15min
-naik/turun opis pakai tangga

Psss I luv U:: menu sahur pg tadi mcm bukan menu diet je..

Wednesday, September 21, 2011

Azam Baru

Banyak pekara nak buat bulan ni..nak memenuhi aktiviti masa lapang & nak capai goal..

1)Jumpa spvs (Isnin & Khamis)
2)Study di Office (Selasa, Rabu, Jumaat, Sabtu)
3)Diet (tak mahu makan nasi & tak mahu dinner berat & nak buat list menu)
4)Sauna (selasa, khamis, sabtu)
5)Aerobic (isnin, rabu, jumaat)



Monday, September 12, 2011

geram..

Banyak benda aku geram..rasa nak menjerit..baru nak install OS..dan nak buat eksperiment..susah betul nak setup..ni baru guna VM belum lagi on the real environment..huhu..rasa mcm xde moral support je..nak menjerit..

Hari Raya Aidilfitri

Ok..mungkin agak basi becerita mengenai hari raya aidilfitri..tak ada apa nak citer..maklumlah duduk rumah je..tak bergaul..buat hal sendiri je..sedih plak bila memikirkan keadaan aku macam kera sumbang..minda tak berkembang..otak buntu..hati & minda dah mula celaru..
Walaupun berstatus wanita bekerjaya..namun demikian, disebabkan memerap di rumah je membuatkan kepala menjadi semakin dump..bebal pun ada juga..maka tak tahu nak post apa..

Yerlah..takkan nak tunjuk resepi-resepi seharian aku..memasak pun ala kadar sahaja..tak macam orang lain memasak punyalah hebat..sehingga ingredient nya pun aku tak dapat nak bayangkan macam mana rupa..nama pun pelik..Lagipun ini bukan blog memasak..ini adalah blog untuk menceriakan hidup aku..supaya aku boleh berkongsi apa yang aku buat dan aku boleh bagitahu kepada kamu semua apa yang aku buat..tapi skang ni duduk rumah sahaja dan tak mungkin aku nak cerita kisah sensored di sini..oh tidak..hoho

Aku tak suka kehidupan yang malar je..hidup ni kena ada variasi..rutin-rutin kehidupan aku ni dah jadi biasa je..aku nak aktiviti aku penuh dengan pekara-pekara yang berlainan..nampaklah sikit aku menghargai kehidupan..dah tua nanti tak mampu nak buat semua pekara dalam satu hari..

Alhamdulillah tahun ni bekesempatan juga menjemput rakan-rakan beraya di rumah...menu pun sikit je..mee kuah, agar-agar, salad buah dan kuih raya..aku akui ada kawan-kawan tak sempat nak aku jemput..tapi sape-sape nak datang beraya..sangat la di alu-alukan datang..tahun depan ada rezeki & kudrat lagi InsyaAllah akan cuba buat lagi..kalau dapat buat lagi tahun hadapan akan cuba lebih teratur dan semua kawan-kawan aku dapat hadir..pic pun x ade..sebab charger kamera tak tahu letak mana..kalau tak dah boleh tempek sekeping kat sini kan..

pss I luv u:: -risau2-



Saturday, August 27, 2011

Selamat Hari Raya

Dulu raya as single..kini raya berdua..masih belum lagi bertiga..frust ok..hoho..konon-konon i berangan nak bertiga..tapi masih belum ada rezeki..tapi sakitnya hati bila ada yang kata perangai i ni masih belum sedia nak jadi ibu..sebab tulah tak dapat baby lagi..kawin baru nak masuk 4 bulan..tapi dah ada bunyi-bunyi macam ni..belum lagi setahun, 2 tahun, 3 tahun..& seterusnya..maybe sekarang i dikatakan tak bersedia..kalau lama-lama lagi..nanti i plak dipersalahkan..xsk ok..so i just enjoy je dengan mylife right now..

Dulu single org sebok nak tanya bila nak kawin..skang ni..soklan tipikal..'bila nak dapat anak'..kalau lah i boleh beli anak..mmg dah lama i beli ok..kompom x mtk discount....

Anyway..Selamat Hari Raya Aidilfitri..dikesempatan ini..saya mohon kemaafaan di atas segalanya..raye haruslah ceria-ceria sokmo dan syukuri segala nikmatnya...


Pss I luv u:: balik kg hari ni..(lompat bintang 4x)..


Thursday, August 11, 2011

Resepi Apam Tepung Beras

Semalam berbuka puasa lauk biasa-biasa je..tapi ada buat kuih apam tepung beras dan kemarin buat karipap..jadi juadah berbuka ada dua jenis kuih..hubby tak berapa suka karipap yang i buat..sebab penuh sangat dengan inti..family i suka yang penuh..next time kalau buat karipap i akan kurangkan inti..lain orang lain taste dia kan..

Buat apam tepung beras ni sebab ada lebih nasi sahur secawan..asik buang nasi je..membazir..kebetulan resepi ni pakai nasi..so boleh la try..lagi pun cuba nak pakai periuk multipurpose hadiah kahwin..elok mekar je apam ni..so buat masa ni tak perlulah i invest untuk beli periuk kukus trio tu lagi..as usual ni percubaan pertama..senang je buat apam ni..i follow myresepi.. next time ada nasi lebih..nak buat apam polkodot plak..rasanya sama je bahan-bahannya

Bahan-bahan
=========
1 cawan nasi
1 1/2 cawan air
1 suku cawan gula (apam ni manis..jd kalau kurangkan ke 1 cawan pun ok)
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil yis
kelapa parut digaul dengan garam

Method
======
Blend nasi dan air..dah lumat..masukkan gula dan blend sekali lagi(A)
satukan tepung gandum, tepung beras dan yis dalam satu bekas yang lain (B)
campurkan (A) ke dalam (B)..gaul sebati dan perap selama 3 jam atau lebih..
selepas perap, letakkan dalam acuan comel sehingga penuh (Supaya ia masak merekah)
kukus selama 15min
Hidangkan bersama kelapa parut.

Wednesday, August 10, 2011

Oven Khind OT3505

Dapat hadiah sagu hati sebab result master tahun lepas..so nak cari kenang-kenangan..jadi i mintak bantuan mak n abah i survey oven..nak baking membaking konon-kononya..tapi lepas raya nanti baru ambil..

Tak pasti la macam mana hasil bakery..kene tunggu i buat eksperiment bila oven dah ada di tangan..i ni beginner je..uli-menguli pun x reti..niat hati nak Oven Europa VALENCIA 688E..tapi tak berkemampuan daripada segi kewangan & juga skill..jadi for beginner kita beli yang sesuai ngan kriteria sendiri dulu..



Psss I luv U:: eksperiment snort baru nak mula..huu

Thursday, August 4, 2011

Terasa

I nak mengadu nasib ni.. actually i agak terasa dengan kawan i..mula-mula i rasa i faham apa yang sedang dia lalui..tapi i rasa i ada tanggungjawab untuk ambil berat dan bertanya khabar macam mana keadaan kawan i tu..tapi bila dia start kerja masa awal bulan tersebut..i cuba nak ambil berat dan bertanya khabar bagaimana keadaan dia di tempat baru..ok ke tak..i col, i sms..tapi dia tak nak reply..kawan i kata dia tak pakai no tersebut. tapi kenapa still ringing ea?? so conclusion:: i ni umpama terhegeh-hegeh nak ambil berat la..

Then just now, i dengar rumors..dia tak nak keep in touch dengan i sebab dia terasa i tak jemput reception di sebelah suami i..sedangkan..i bagi kad kahwin suruh datang dua-dua belah..kad kahwin i siap pos ke rumahnya..Reception suami i di tengah bulan..yang sms n col tak terjawab tu awal bulan..dia pun tak sudi reply..perlu ke i keep calling menjemput..sedangkan col and sms sebelum ni tak terangkat & terjawab? kadang-kala i pelik..i ke tak faham orang..atau orang yang tak faham i..tak apa lah..mungkin ni rumors..cuma tak sedap di dengar bila rumors ini umpama menyalahkan kita..
so conclusion:: ok i salah sebab tak call/sms banyak-banyak kali menjemput..

I paham, orang tengah busy..tapi bila dengar cerita ni tak sedaplah kan..terasa i pula yang bersalah..kawan yang lain boleh pula dia col atau sms..

I slalu dengar..kawan-kawan i cakap lepas kahwin..i akan berubah..tak kan bersama-sama ngan kawan lain..tapi i rasa..kawan-kawan i yang sedang berubah..melarikan diri ke haper?aku faham semua dah ada kehidupan masing-masing..jadi i memahami..i pun rasa i silap..tak perlu lah nak care sangat hal orang lain..baik i jaga family i sendiri..kalau amik tahu hal org lain nanti dia kata i ni suka jaga tepi kain dia plak..

Bila kita nak keep in touch..dia pula tak sudi~**..tak berminat tak ape..tak siapa yang rugi pun..=)


Psss I luv U:: i mintak maaf..maybe ni rumors..tapi kalau tak de angin..xkan pokok boleh goyang..tak gitu??

Wednesday, August 3, 2011

Bebelan

Kadang kala i selalu berfikir megenai hala tuju kehidupan i ni..
Apa yang i cuba lakukan..
Sanggup ke i menghadapi sebarang kemungkinan..
i bersyukur ke tak dengan apa yang i miliki..
i menghargai ke tak apa yang i telah perolehi..
Persoalannya adakah i menghormati & dihormati..menyayangi dan disayangi..dan pelbagai men & di..hee
i pun tak tahu..
Tapi yang i pasti I perlu tunggu & lihat serta tabah menghadapi segala kemugkinan..
Kerana inilah yang i pilih..i nekad..
u boleh kasi jawapan utk soalan-soalan i ni?
Adakah i akan dapat kesan buruk?
ke..i dapat kesan yang baik?

Jawapan:: Tiada siapa tahu..



Psss I luv u:: usaha di masa sekarang penentu masa hadapan..namun kuasa di tgn Dia

Pasar Ramadhan

Tahun lepas i jarang pergi ke pasar ramadhan..ada org panggil pasar ramadhan as 'param'...tapi i dah biasa panggil nama penuh..hee..tahun ni tak pergi lagi ke pasar ramadhan..eceh..macam la dah puasa bebelas hari..baru nak masuk hari ke dua kan..

I ni kalau pergi kedai runcit pun boleh rambang mata..benda yang plan nak beli tak terbeli-beli..tapi terbeli benda lain plak..kalau pergi ke pasar ramadhan..sure senget bahu i nanti..hehe..kat parit raja ni booth-booth dah banyak berbanding dulu..tu tandanya untung orang yang meniaga pasar ramadhan..

Niat di hati nak diet..selepas beberapa kekecewaan melanda..saiz baju tak muat..perut yang belum berisi ni semakin besar gara-gara makan tanpa pantauan kalori..tak mahu makan nasi..tapi bila nampak nasi tak boleh nak lari..haha..macam mana la nak kurus..



Psss I luv U::: Rezeki di mana-mana..tapi kene usaha..

Tuesday, August 2, 2011

Resepi Donut Montel

eceh..blog i ni dah jadi macam blog memasak pula yer..saje je buat post ni..segala resepi yang i post ni semuanya mudah-mudah belaka..main campak-campak je..adun pakai tangan..tak payah pakai breadmaker..series..Donut ni first time i buat sorang-sorang..menjadi..lepas tu memang lembut dan gebu..

Bak kata suami:: tengok saiz donut nih..dah boleh agak dah saiz org yang buat donut ni..
me::hoho..(lazer..)..

Biasanya i tengok mak i buat je..tak sempat nak tengok step by step..bila nak belajar je..donut dah siap digoreng..ha..macam ne tuh..huhu...

Adunan donut ni boleh di variasikan tau..untuk berbuka semalam..sempat la buat dua jenis kuih hasil daripada adunan donut ni..

1 jenis ialah donut biasa..1 lagi letak inti rendang daging yang malam puasa pertama hari tu..so untuk puasa kedua ni..nampak gayanya memang kene berbuka dengan donut lagi..hee..tapi satu lagi nak buat kuih burger malaysia..letak sambal bilis dalam tu..

Baru tadi Mamafami buat donut letak inti kastard..boleh juga cuba ni..tapi i takda fresh milk..jadi tundalah hari lain plak..tak kan hari-hari makan donut..boring plak nanti..huhu..



Bahan-bahan
=========
2 biji ubi kentang rebus yang dilencek-lencek
tepung gandum (kene agak-agak la berapa nak letak..kalau letak lebih..keras jadinya)
1 senduk mentega (i pakai 1/4 butter..ni pun ikut suka)
garam sikit ditabur atas tepung
1/2 peket yis cap mauripan yang dikacau dalam 1/2 gelas air sejuk

Method
======
Masukkan kentang lencek dan butter ke dalam tepung..(digaul sebati guna tangan je)
Selepas sebati..masukkan sedikit garam..gaul lagi
kemudian masukkan 1/2gelas air sejuk yis..uli selama 10-15 min..
Perap dan bentukkan donut..boleh terus goreng guna api pelahan..

gula icing
========
Kisar gula kastor masukkan dalam bekas tertutup..masukkan donut yang siap digoreng dalam bekas tertutup tadi..kemudian boleh la di shake..so gula tadi akan menyaluti keseluruhan donut tadi..


Psss I luv U:: l0st

Monday, August 1, 2011

Resepi Rendang Daging


Salam Ramadhan Al-Mubarak..syukur dapat juga berpuasa hari ni..berdua plak tu..dan sempat berterawih di masjid..biasa puasa pertama i akan berpuasa ngan family kat kg..tapi kali ni di rumah sendiri plak bersama hubby..minggu ni baru balik kg..berbuka di seremban & kl..adilkan..


Biasanya malam Ramadhan..kami akan makan rendang dan lemang..tapi sini susah juga nak cari lemang..so i masak rendang makan ngan nasi & roti untuk bersahur pagi tadi..resepi di ambil di sini..telah pun di adaptasi..memang sedap & ada rupa..tapi teringin nak mkn rendang mak sendiri..pedas melatop ok..yang ni tak pedas sangat..sebab tak pakai cili api..pakai cili kering je..


Bahan Kisar
===========

2 batang serai
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
20 batang cili giling

bahan-bahan lain
===========
1/2 kg daging
sepeket kurma kecil
1/2 paket santan
3 sudu kerisik
hirisan daun kunyit dan daun limau purut
gula,garam kasar

method
======
-tumis bahan kisar hingga naik bau.
-masukkan rempah kurma hingga naik bau/garing
-masukkan daging hingga lembut
-masukkan santan tunggu daging empuk lagi dan santan masak (keringkan kuah)
-bila nak siap, masukkan kerisik, hirisan daun kunyit dan daun limau purut
-sedia untuk dihidang


Psss I luv U:: Alhamdullilah..=)





Friday, July 29, 2011

Resepi Kek Batik Crunchy..

Agaknya akibat kegagalan harimau malaya menentang singapura malam tadi..suamiku mungkin agak frust dan bermogok..tapi ini mogok lain macam sikit la..biasa dengar org mogok tak makan..tapi ni bukan mogok tak nak makan..tapi mogok nak makan..tapi aku pun join sekali la..yerlah..sendiri masak tak kan tak nak makan kan..hoho..supper malam tadi makan cucur cempedak dan juga kek batik..memang tak penah goreng cucur cempedak..kek batik pun buat dengan adik no 3 je..biasa dia je yang buat..aku tolong patahkan biskut je..

aku xde la pandai buat kek batik..tapi hentam je lah..penah buat kek batik..tapi coraknya tak macam batik..tak berapa cantik layer dia..tapi moto aku..'asal boleh makan'..

resepi
=====

biskut merrie 1 pek (guna 2 row je..)
susu pekat hampir 1 tin
milo 1 pack kecil
serbuk koko 1 senduk
butturcup 1/2

method
======
-pecahkan biskut merrie kepada dua keping..xmau pun xpe..ikut je nak buat macam mana..tapi yang penting ada biskut..
-dalam kuali..cairkan butter
-selepas butter cair, masukkan susu tin, milo, koko
-kacau sebati
-tutup api dan masukkan biskut..dah sebati biskut n kuah choc tersebut letak dlm loyang atau bekas..mampatkan dalam bekas..guna sudip untuk mampatkan kek batik ni..

ok kenapa nama resepi ni crunchy..sebab biskutnya tak lembik..sebab tak letak air dan terus tutup api bila kuah choc tu siap..so kalau korang nak buat..letakla air biar lembut sket biskut..resepi kat inet letak gula, telur...tapi i tak letak..pic tak upload..maleh nak upload..sebab tak cantik..haha..


psss i luv u:: Salam Ramadhan Al-mubarak..tahun lepas solo..tahun ini berdua..tp mugkinkah terus bertiga?? Ameen..

Monday, July 25, 2011

Tudung hwot..

Masa dok survey2 online..ternampak la blog tudung ni..tak berniat pun nak beli..tapi nanti balik seremban nak col la owner ni....ehem..utk raya kata kan..huhu moh soping di crazyzonehijab

klik link di sini..

Resepi Ikan Patin Masak Tempoyak

my first ikan patin masak tempoyak

Biasalah..dah kawen ni kene belaja pelbagai jenis menu..haruslah i x pandai masak..ni 1st time masak..nampak daripada warnanya..macam menjadi..tapi rasanya tak macam orang profesional yang masak..hee..tak tahu apa yang kurang..senang je masak menu ni..tapi haruslah ada tempoyak

bahan tumbuk
===========
bawang merah
lada api
halia
lengkuas

bahan lain
========
ikan patin
tempoyak
asam keping
garam
bunga kantan
serai (tak dimasukkan sebab tak ada stok)
daun kesum


method:
======

Dalam periuk letak air, tempoyak dan bahan tumbuk (gaul rata semua bahan..ikut suka la nak letak berapa banyak air dan tempoyak..kalau nak pekat kurangkan air dan lebih kan tempoyak)

kemudian didihkan bahan-bahan tadi atas api..bila air dah mendidih..masukkan ikan, bunga kantan, asam keping, garam..didihkan sampai la ikan masak..kemudian siap..


tak tahu la sedap ke tak..tapi i lagi suka mak i masak..wink wink..


psss i luv u:: jodoh pertemuan, ajal maut ditangan Allah

Tuesday, July 19, 2011

Keranamu Triffle


tragedi lupa yg menakutkan::

i singgah mini market pukul 2.30ptg..so beli la barang-barang sket..ada 2 beg plastik then pi makan cendol dengan kawan-kawan..then.balik umah..readykan bahan-bahan masak..

sambil ckp sorang-sorang dengan ikan yang disiang dalam singki::


me: dah pukul 530 ptg ni..nak buat triffle la..bahan-bahan masak dah ready..tapi awal lagik nak masak dinner kan..baik wat triffle..nnti cepatlah sejuk..leh la makan-makan sambil tengok tv

i pun..cari-carilah bahan dalam plastik yang i beli tadi..tapi ada 1 je beg plastik..mana lagik 1???

me: eh..mana plak lagi satu plastik ni..uish..tinggal kat kaunter ke..huhu..

i pun bersiap ala kadar as usual..sambil badan bau ikan..i pi balik kat pasar mini tu..tanya kot2..ada plastik i yang tertinggal

Pekerja kaunter : org yang jaga kaunter tu rehat la kak..akak dtg pukul 6 ke..biasa kalau ada brg tertinggal..sure tinggalkan di bawah ni..

me:: ok dik.. (mcm xde rezeki je)

Lepas bertanya beg plastik i..i keluarlah pasar mini tu dengan hampa..dan masuk dalam kereta..sebelum start enjin..i belek-belek resit..

me: eh..gula??..mcm penah nampak gula tadi dalam rumah...(sambil geleng-geleng kepala..dan tepuk dahi)

Rupa-rupanya..balik je rumah..i terus simpan barang-barang tadi dalam almari ..luper..huhu..beg tu dalam almari..satu beg lagi i letak kat dapur je..sengal ok


Psss I luv U:: problemo..

Monday, July 18, 2011

Lame Menyepi

Memang lama tak update blog ni kan..maklumlah..asyik bertapa dalam rumah..nak kata buat kuih raya..oven pun bukannya ada dalam rumah ni..nak kata membaca..paper pun tak siap lagi..alahai..mengelamun je i ni..huhu..risau sgt..minggu lepas pergi juga ke postgrad..tapi performance slow sangat..tapi beter daripada zero la..(ayat sedapkan hati yang gundah gulana..ehem..)



Friday, July 1, 2011

GEGAR BLOG (JULAI 2O11 ) bermula !



Soalan untuk dijadikan contest akan datang nanti::

Apakah langkah-langkah untuk menghalang entri blog anda di copy paste?


Monday, June 27, 2011

Kombinasi yang tidak OK..

Nak dijadikan cerita..Al-kisahnya..disebabkan kepercayaan i yang begitu menebal terhadap suami..maka sebelum laundry i tak terfikir untuk ::

-melakukan sebarang aktiviti spot check terhadap setiap helai pakaian suami..sama ada di kolar baju untuk memeriksa tanda-tanda lipstik atau tanda-tanda mencurigakan,
-melakukan sebarang aktiviti hidu-menghidu pakaian suami untuk memeriksa ada ke tidak bau-bauan wanita pada pakaian beliau,
-melakukan sebarang aktiviti belek membelek..serta seluk-menyeluk poket untuk check sebarang bil atau kertas..yerlah nak check..suami ada menyimpan nombor telefon awek-awek lain ke dalam poket seluarnya..

akibat daripada sikap kepercayaan ini..telah berlaku kombinasi berikut:
wallet (A) and hp (B)
+

Image from google
Mesin Basuh with air and sabun (C)

the 'tragedy equation' is below:
=======================
(A+B)*C= paham-paham je la apa jadik kat A dan B tu..

suami: mana ea wallet n hp abg?
me: mana abg letak?
suami: semalam abg pakai seluar biru..mana seluar 2?
me: er..(habislah i..kompom disekolahkan pas ni..hu..)


hp haruslah rosak..dah berpusing bagai..termasuklah wallet tersebut..bersama rm5..i rasa rm5 ni kesayangan hubby..rm5 lama..vantage omputeh kata..

iyolah..i careless..dulu mana la cek-cek poket bagai..biasanya basuh baju sendiri je..dan haruslah semua poket clear..kebetulan plak..seluarnya atas mesin basuh..so sangkaan ialah seluar tu memang nak dicuci dan poket tu kosong..i memang tak pernah cek..biasa sumbat je dalam mesin..rupa-rupanya ada di dalamnya..



Nota Kaki:: i'm speechless


Wednesday, June 22, 2011

Aiskrim Malaysia & Nasi Lemak

Semalam punyalah panas..tgh syok baca paper..extract info bagai..tetiba terbayang2 nak mkn eskrem malaysia di kala tgh dok meniarap wat keje ni kan..dlm otak dok pikir kan bes dpt mkn aiskrem asam masin ke..milo ke..kacang ke..hoho..

Disebabkan xnak perasaan tu berulang lagi..mlm tadi buat la aiskrem milo..then mintak tlg hubby belikan asam masin ngan cordial asam masin atau oren..

Kordial asam masin..pelbagai brand ada di pasaran..ni yg hubby belikan..kalau x pakai pon xper..tapi kene banyak asam la..disebabkan nak buat sikit je..letak la kordial..


Asam masin merah

Hasilnya..ni buat dua jenis je..
Asam Masin & Milo..
dpt la dlm lebih kurang 10 batang..
boleh la buat sebagai bekalan utk 10 hari..


Resepi Ais Krem Malaysia Asam Masin
***********************************
Asam Masin
Cordial Asam Masin/Oren (ikut suka nak letak ke x..tapi kalau nak warna cantik dan rasa masam tu umph..letak ler)
gula secukupnya (kene over manis..kalau x..x sedap)

Method::
----------
Masak air dan gula. Kemudian masukkan cordial serta asam masin..tunggu sebatian sejuk kemudian bungkus dlm plastik eskrem atau bekas eskrem..

Resepi Ais Krem Malaysia Milo
***********************************
Milo
Susu Pekat
gula secukupnya (i letak gula..kalau letak susu je nanti rasa rerlalu creamy plak)

Method::
-----------
Buat macam air milo biasa..tunggu sebatian sejuk kemudian bungkus dlm plastik eskrem atau bekas eskrem..


Then minta hubby belikan sotong kering jugak utk buat nasi lemak bekfast hari pagi ni dan jugak merangkap lunch hubby..Buat nasi lemak ni sebab bnyak telur rebus hasil drp majlis bertandang sabtu lepas..rugi plak x habiskan..lega rasanya semua telur tu dah habis..kalau x terbayang-bayang nak buat aper..hoho

Nasi lemak ditabur bilis dan kacang..rupanya hubby x suka ditabur2 mcm ni..tapi dah tertabur..next time x wat style gini lagi la..kene asingkan..

Nama sambal ni ialah "Sambal Sotong Malu2"..kerana xnampak dimana sotongnya..


Resepi Nasi Lemak
***********************************
Beras
Daun Pandan
Garam sikit
Halia
Halba sikit
Serai
Santan

Method::
-----------
Masak nasi macam biasa..campurkan semua bahan-bahan di atas..then masak dlm rice cooker.


Resepi Sambal sotong
***********************************
Sotong kering (bersihkan & rendam semalaman)
Cili kering yang di blander (cili kering, bwg besar, bwg putih, halia, belacan)
bawang besar di racik
bawang putih di racik
asam keping
gula
garam

Method::
-----------
Tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau..
Masukkan cili kering blander..masak sehingga pecah minyak
masukkan sotong dan asam keping..biarkan seketika
Masukkan gula dan garam secukupnya...


Tema majlis bertandang i kaler hijau epal/pucuk pisang uoalls..kalau dok depan pokok..mmg x nampak mana pengantin..tenggelam gitu...but ramai kata kaler hijau ni cun..ehem..(i dah start perasan..=p)
18 jun 2011
N3 berbau masakan..so kene la tunjuk pic tgh makan beradap..=)



Psss I luv U::: sumer sudah selesai..tinggal study je ni..