Friday, July 29, 2011

Resepi Kek Batik Crunchy..

Agaknya akibat kegagalan harimau malaya menentang singapura malam tadi..suamiku mungkin agak frust dan bermogok..tapi ini mogok lain macam sikit la..biasa dengar org mogok tak makan..tapi ni bukan mogok tak nak makan..tapi mogok nak makan..tapi aku pun join sekali la..yerlah..sendiri masak tak kan tak nak makan kan..hoho..supper malam tadi makan cucur cempedak dan juga kek batik..memang tak penah goreng cucur cempedak..kek batik pun buat dengan adik no 3 je..biasa dia je yang buat..aku tolong patahkan biskut je..

aku xde la pandai buat kek batik..tapi hentam je lah..penah buat kek batik..tapi coraknya tak macam batik..tak berapa cantik layer dia..tapi moto aku..'asal boleh makan'..

resepi
=====

biskut merrie 1 pek (guna 2 row je..)
susu pekat hampir 1 tin
milo 1 pack kecil
serbuk koko 1 senduk
butturcup 1/2

method
======
-pecahkan biskut merrie kepada dua keping..xmau pun xpe..ikut je nak buat macam mana..tapi yang penting ada biskut..
-dalam kuali..cairkan butter
-selepas butter cair, masukkan susu tin, milo, koko
-kacau sebati
-tutup api dan masukkan biskut..dah sebati biskut n kuah choc tersebut letak dlm loyang atau bekas..mampatkan dalam bekas..guna sudip untuk mampatkan kek batik ni..

ok kenapa nama resepi ni crunchy..sebab biskutnya tak lembik..sebab tak letak air dan terus tutup api bila kuah choc tu siap..so kalau korang nak buat..letakla air biar lembut sket biskut..resepi kat inet letak gula, telur...tapi i tak letak..pic tak upload..maleh nak upload..sebab tak cantik..haha..


psss i luv u:: Salam Ramadhan Al-mubarak..tahun lepas solo..tahun ini berdua..tp mugkinkah terus bertiga?? Ameen..

1 comment:

nur easy said...

salam ramadhan.. b3? amin..;)