Biasanya malam Ramadhan..kami akan makan rendang dan lemang..tapi sini susah juga nak cari lemang..so i masak rendang makan ngan nasi & roti untuk bersahur pagi tadi..resepi di ambil di sini..telah pun di adaptasi..memang sedap & ada rupa..tapi teringin nak mkn rendang mak sendiri..pedas melatop ok..yang ni tak pedas sangat..sebab tak pakai cili api..pakai cili kering je..
Bahan Kisar
===========
2 batang serai
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
20 batang cili giling
bahan-bahan lain
===========
1/2 kg daging
sepeket kurma kecil
1/2 paket santan
3 sudu kerisik
hirisan daun kunyit dan daun limau purut
gula,garam kasar
method
======
-tumis bahan kisar hingga naik bau.
-masukkan rempah kurma hingga naik bau/garing
-masukkan daging hingga lembut
-masukkan santan tunggu daging empuk lagi dan santan masak (keringkan kuah)
-bila nak siap, masukkan kerisik, hirisan daun kunyit dan daun limau purut
-sedia untuk dihidang
Psss I luv U:: Alhamdullilah..=)
2 comments:
meriahnya.. nampak sedap ;)
pn. easy..bolehlah utk 1st trial..:)..selamat berpuasa puan
Post a Comment