Tuesday, May 20, 2014

Gadjet: Penyapu Scotch Brite

Macam lah rumah bersih sgt..ha..ni gara2 anak dah pandai merayap...rumah kenalah bebas habuk dan takde benda2 kecik kat lantai tu..jadi dengan gigih belilah penyapu & mop..mop kat rumah pun dah banyak gugur..nak pakai vacum??  harap maklum..princess i ni xsuka bising..mula la syahduuu...hujan renyaiii kemudian lebattt..

Now semua carpet dah gulung..tingkap/kipas syiling pun seminggu sekali lap..cuma atas almari lagi tak lap..huuu..penuh habuk atas tu..tak tahu ler mcm mana nak urus..dulu masa xde anak..boleh kira dgn jari bila pegang penyapu..maklumlah..rasa semua bersih..now kesian kat bb..yelah..bb kan tak tahan habuk2 ni..jadi bila join grop deco2 ni mmg jeles tgk org kemas rumah..cantik je..rumah aku..punyalah xterurus..now pelan2 la uruskan..n now i'm planning to buy air purifier pulak..tapi tak tahu la keberkesanannya..aircond ada..tapi x pasang selalu plak..huhu

sofar rutin mengemas buat hari2..alhamdulillah..lepas masak & sblm tido rumah kena sapu & mop..so now gadget ni la jadi peneman..lagi 1 bulu ayam yg tarik habuk tu..aku beli kat cosway..so tu la yg lap kipas & tingkap...beli la apa2 pun penyapu yang penting ko sapu sentiasa..

Advantages Quick Sweeper
-aku basahkan lapik tu..so habuk/sawang semua melekat
-habuk tak terbang..sesuai utk org yg alah habuk..
-rambut pun melekat kat kain tu..
-lantai licin..sbb lapik tu basah..mcm mop
-kepala kain tu boleh masuk celah2

disadvantage
--sampah kasar kene kaut dgn skop
-lapik kain tu kene basuh & buang rmbut selalu..


Mop scotch brite pula..mmg tak basah2 la lantai..cepat je kering bila mop..nape beli dua mop & quick sweeper ni..sebab kat dapur tu minyak2..so kena la mop juga..so far ok la..sebab benda baru kan..guna vacuum pun ok..tp tak boleh la bkeje time anak tido..ni senang je..zap..zap..zapppp je..haha

Aku harap dpt sediakan enviroment kemas & bersih utk anak & suami..tapi aku buat yg terdaya je lah..l

1 comment:

Syazwani Mohd Noh said...

Saya dah beli satu penyapu cam ni..Tapi beli jenama Cosway