Friday, August 3, 2012

Pengalaman D&C

huu..sangat trauma ok..Alhamdulillah..aku dah selamat menjalani  dnc di hospital besar batu pahat..pengalaman bulan ramadhan..x pose penuh aku tahun ni..aku igt bulan ni boleh la aku pose full rupanya lagi banyak kena ganti puasa..

aku dapat tau aku hamil masa week 4 (5 july)..banyak pregnancy test yang aku guna..3 batang aku guna..sebab antara sure atau tidak..sebab masa aku test..aku ada kuar darah masa kencing..aku rasa spotting..pergi jumpa 2 doc..sorang suruh tunggu next period iaitu 2 ogos..sorang lagi gynea kat hosp pantai..dia kasi ubat kuat rahim n suntikan..gynea scan..masih x nampak kantung..selepas tu behenti la spotting aku..sakit kepala pun muncul..mcm tanda-tanda preggy..

kemudian next weeknya sebelum puasa tu 15 july..spotting lagik..lagi beso macam 50sen..aku pun buat donno la..baring je lah..tapi time kencing ada lagi..kemudian pergi buat buku merah di klinik kesihatan 18 july..doc di klinik kesihatan pun scan perut..tapi masih xnampak..so bedebar-debar..adakah kehamilan luar rahim?

doc kk forward aku ke klinik pakar 5 hospital batu pahat untuk scan melalui vagina..appointment set kepada 25 july..gynea cek pangkal rahim aku..dia tgk pangkal rahim masih tertutup..jadi tidak berlaku keguguran..kemudian scan perut..Alhamdulillah..gynea jumpa kantung..beso kantung tu..tapi jantung tak nampak lagi..doc kata kecik..doc pesan..kalau bleeding 1 pad..datang hosp bahagian emergency..

Esoknya 26 july..aku start bleeding..tapi tak sampai penuhlah tuala wanita...tapi baring je..sebab tak sakit..hari sabtu tu ada sakit perut sikit..kemudian bleeding penuh 1 pad..aku still ok..baring je..sampai tkena seluar dalam..so 30 july isnin aku decide ke hosp besar..

30 july 2012..doc check vagina aku lagi..tengok pangkal rahim dah terbuka..doc suruh ambil darah..belakang tapak tangan aku ni kene cucuk 3 x..kali ke3 baru jumpa urat yg boleh keluarkan darah..menangis aku macam budak kecik depan public..sakit giler..doc scan vagina aku..resultnya: masih ada kantung..tetapi dalamnya kosong..aku redha..doc kata kena tahan wad dan esoknya 31july kena buat dnc

30 july..nasib baik aku pergi hosp dah siap kain baju berus gigi sabun mandi serta GL..jadi dapatlah bilik ayor sendiri..wah..macam dah get ready..aku ok je..tido sorang-sorang..boleh jalan-jalan lagi..doc siap ckp..patutnya mlm ni aku dah boleh kuar kantng sendiri..tp x kuar pun..penat aku tukar pad je..puasa start pukul 12am

31 july..230pm..kene pergi operation room..shamala n suami aku teman..tapi sampai luar je lah..aku rasa mcm nak viva je..bdebar2..so nak menyedapkan hati..aku jadi peramah..borak2 dengan nurse yang tolak katil aku..siap buat gelak-gelak..dah masuk operation room..bdn dah mula ketar2..bila dah bius separuh badan..tangan kaki mulut pun terketar-ketar..memang tak sakit masa buat dnc..aku siap nampak diaorg bertukang..tapi aku x nampak lah alatnya..then lepas 30min..semua selesai..aku pun di bawa balik ke bilik aku..kuar operation room..nampak suami aku..aku ckp aku ok..xsakit masa buat..tapi bius aku akan hilang 6 jam lagi..bila sampai bilik..aku baring n makan roti..then aku makan roti sampai menangis teresak-esak..sedih bebeno..aku suruh laki aku cuti..aku ckp aku takut nanti aku nak pergi bilik air susah..tp sebenarnya i need motivation..aku nak suami aku ada dengan aku.,maybe aku rasa aku ni malang kot time tu..aku kene berpantang macam orang bersalin dan tanpa ada anak dan masa tu kaki aku x boleh gerak..so merasalah mcm mana org lumpuh..aku rasa mcm meroyan pun ada..then aku ok..mlm tu aku sambung lagi menangis..aku rasa mcm fobia nak mengandung lagi..tak mahu mengharungi lagi keadaan mcm ni..

so now aku kat seremban..berpantang..tapi tak ada anak..suami aku kata aku x redha..aku redha..tapi tipulah x sedih..rasa mcm useless plak ada yang blame aku cakap aku ni tak jaga makan..makan merapu..tak berehat..rahim lemah..over stress..macam2 lah..bagi aku tak ada rezeki..semoga aku jadi lebih tabah..dan kami dimurahkan rezeki

kesan selepas dnc..lepas bius habis..aku boleh duduk..xsakit..tp darah banyak juga keluar..kecing,berak, kentut semua boleh..tp sakit belakang sampai sekarang..sebab bius tu dicucuk di bahagian tulang belakang..perut rasa semacam selepas dnc..maybe kembung atau rasa kosong..badan rasa sengal-sengal..jari kaki kerap cramp..pinggang x selesa..maybe tak berurut lagi..bak kata mak aku..aku ni sama mcm org melahirkan anak..so aku pun pantang mcm org bersalin..makan lauk pantang,makan jamu, mandi rempah, mandi air panas, scrub badan,pakai barut, bertangas, pakai stokin, selipar, baju sejuk..pilis dan bedak sejuk je aku x pakai..sebab rasa mcm over..


9 comments:

aidabdulatif said...

cheq, be strong..mungkin belum rezeki kali ni..Allah knows best..InsyaAllah ada rezeki lagi lepas ni

eDoTz said...

cik, aku nak komen tapi panjang sangat. jadi aku buat satu entry khas tuk kau kat blog aku.

sorry to hear what happened. kuatkan semangat.

cumel~* said...

Aida & edot: TQ..doakan aku dpt rezeki anak lagi yer =)

putri_xue said...

be strong ye, cheq.
we never know what Allah plans for us, Dia dah sediakan yang lebih baik lagi :-)

haz said...

mungkin ujian Ramadhan kali ni ada hikmahnye cheq. Take care..sdih dngar pe yg jd..

msinsiyur said...

feresa..take care of ur self & be strong..insyaAllah,akan ade rezeki next time ;p

DiLLaiLa said...

be strong cheq..insyaAllah ade rezeki lg lps nie.. Allah jua yang tau ape terbaik untuk kite..

Xeea said...
This comment has been removed by the author.
Xeea said...

Been there, done that.

Hang in there, Cheq. Allah knows best. Dia takkan bagi ujian pada orang yang tak mampu melaluinya.

InsyaAllah ada rezeki lain kali :)