Wednesday, November 25, 2009

capati vs kari ayam

wah..for the first time i masak kari ayam..heee..okeh..i know that..ada yg dr sek.rendah dah taw masak kari..eww..so memperkenalkan kari ayam sulung ku..tadaaaaa..biasala br belajar..so nampak pon semacam je..hee..xper2 leh improve kan...xde tomato n daun kari..sbb xde dlm peti ais..jadi sy gunakan apa saje yg ada..


ingredient tu..just follow pencah kari daging babas..tapi ada jugak yg x follow
Bahan-bahannya:
-kayu manis
-jintan
-bunga lawang
-bawang besar
-bawang putih
-cili boh
-serbuk kari
-daun kari
-kentang
-garam & gula
-asam jawa sikit

Method:
-tumis kayu manis, jintan,bunga lawang
-kemudian tumis bawang besar, cili boh serbuk kari, air ikut suka
-masukkan ayam dan kentang, masukkan asam jawa (penganti tomato), then masukkan garam n gula..
-santan nak letak pon ok..tapi ikut resepi tu x letak pon..heee
(sumer masak campak-campak je)

aku jugak wat capati..sorry bentuk agak burok..hoho..x pandai nak bentuk kan..xpe..1st time jugak wat ni..mmg senang..sbb beli tepung atar babas jugak (maap sy bukan duta berbayar babas okeh)..so simple as that..nak mkn dgn nasi pon buleh..roti pon boleh..

Bahan-bahan capati:

-air suam
-tepung atar or capati babas
-garam secukup rasa

Method:
-ofkos kene letak tepung dalam bekas, campur air suam dan garam secukup rasa
-kemudian uli dan wat bentuk bulat mcm kat kedai tu
-masak dalam kuali tanpa minyak
(capati ni agak liat sbb x letak majerin..so kalau nak lembut boleh la letak magerin)

Yg di atas ni bukan sy buat..ni dr kawan sy..tengkiu for the choc again..dah lama dah abis choc ni..tp malas nak updet blog..ada lg satu..tp x sempat amik pic..sbb dah abes..nnti dtg bwk lg okeh..:D


Nota Kaki: Org lain boleh..sy pun boleh..hureyy =)

2 comments:

easyou said...

good try..:) wpun sy da jauh dr sek rendah, tp sampai skg xpenah ponn masak kari..

feresa~* said...

hahha..ada geng la..tapi pn masak lg bes..terliur sy tgk pic2 kat fb taw..ari tu wat kaya ball x jadi..malu nak citer kat blog..haha