Tuesday, April 13, 2010

Macam Mimpi

Macam mimpi pulak mlm ni..aku habiskan sebuah buku yg aku telah pending selama 5 bulan..impress giler..sambil tgk hotel mania..aku flashback balik buku ini mengenai apa, kenapa aku beli dan kenapa x habis-habis baca..(mohon kebenaran kepada pihak penulis dan pihak-pihak yang terlibat..ini adalah pandangan peribadi oleh pembaca yang baru mahu memupuk minat dalam pembacaan buku-buku ilmiah..)

Tajuk bukunya ialah-->Yakjuj Makjuj : Bencana disebalik Gunung karya Muhammad Alexander

  1. Buku ini mengenai apa?
  • Mengenai sejarah yakjuj dan makjuj (Memang aku pernah dengar..tetapi tidak pernah membaca sedetail ini..)
  • Lebih membincangkan asal usul berasaskan sumber-sumber Al-Quran serta kitab-kitab lain...(comparision turut dilakukan utk melihat perbezaan dan persamaan..)
  • Penulis telah membuat kajian..(siap ada coat2 lagik)
  • Sekiranya ko suka history, ini adalah buku yang menyeronokkan selain boleh menambahkan pengetahuan mengenai Yakjuj Makjuj..

2. Kenapa aku beli buku ini?

  • I'm a historical lover..(kunun2 lover..SPM i dpt A tau.. :P)
  • Cover yang menarik (ala-ala sejarah2 sket..for me its really nice)
  • Tajuk Yang menarik (i'm agree..menyebabkan aku meronta-ronta nak beli..walhal masa itu hanya ada duit rm50 je..cukup2 nak tgk wayang dan pi makan..heee)

3. dan... kenapa x habis-habis baca?

  • Buku ini amat berat buat saya..pelbagai fakta
  • Kesuntukkan masa (asik alasan ni je...)
  • Kesibukkan di tempat kerja..

Kesimpulan: saya tak regret membeli dan membaca buku ini..dan Alhamdulillah..pengetahuan sy bertambah mengenai Yakjuj dan Makjuj..semoga umat Islam sentiasa dilindungi dan berada di dalam keredhaan Allah s.w.t..

Nota Kaki: kalau nak pinjam..sila sewa dgn sy..:P

Nota Kaki ii: I akan berusaha membaca sebuah buku lagi..wink2.. (feresa..proposal ok..start la proposal kamu sebelum kamu diproposalkan untuk keluar dr tempat keje..err..statement kejam..)

2 comments:

DiLLaiLa said...

cek..aku bagi award kat ko..ada kat blog aku..ngehehe

feresa~* said...
This comment has been removed by the author.