Thursday, February 10, 2011

Jodoh

Isu jodoh ni mmg biasalah org ckp2..dah kata manusia..manusia mmg lah nak ada pasangannya..walaupun i ni dah bertunang..tapi i still lagi belum berkahwin..zaman skang ni mcm2 leh jadi..yg kawen pun leh cerai..inikan pula yg btunang..(semoga i & shahir mempunyai jodoh yg kuat & kekal selama2nya..Ameen)

Kes org yg suka bertanya2..ekceli..sebelum bertemu tunang i..i mean time i single mingle..jiwa kosong n lonely sgt taw..tp masa dah btunang pun xde la jiwa tu penuh melimpah2 pun..rs biasa je..huu..nape i slalu tgk kwn2 yg bertunang tu mcm bertuah giler..heee

okies..time jumpa sesapa mmg slalu borak2 pasal ni..:

1) Adik dah kawen..klong bila lg?
jwpan i:: Doakan sy kawen cepat yer..sy tunggu anak raja masuk minang..hee

2) Bila nak kawin?
jwpan i:: Doakan sy kawen cepat yer..sy mmg nak kawen cepat2...hee

3) Rugi x kawen taw..cepat2 sket kawen..jgn asik blajo je
jwpan i:: Doakan sy kawen cepat yer..sy x memilih..org yg xnak pilih sy..hee

4) Blajo tinggi sgt ni..laki takot nak dekat ngan ko la ni
jwpan i:: Doakan sy kawen cepat yer..sy murah rezeki..sebab tu slalu dpt offer blajo..xkan nak tolak..hee

5) Diet la..bdn gomok na..takut laki nak ngorat
jwpan i:: Doakan sy kawen cepat yer..sy mmg gemuk dr kecik..sy nak cr yg leh terima sy seadanya....hee

6) Xpe..blajo dulu..pas abis blajo baru pikir kawen yer.
jwpan i:: Doakan sy kawen cepat yer..sy abis blajo umor 30 tahun plus2..time blajo kawen pun sy xkesah..hee


xboleh juga nak disalahkan org yg bertanya..but its really painful bila dpt soalan ni..umpama xde sape yg memahami..saper yg xmo kawen wey..nak ada family sndiri..nak ada anak sndiri..nak masak utk suami..nak mandikan anak..nak susukan anak..tapi soalan2 mcm ni la yg slalu di tanya

tapi aku penah jumpa wanita yg lagi tua dr aku...ada dua org..seorang kerja yang bagus..dan seorang lagi kerja biasa2 je..yang menyamakan mereka berdua ialah..mereka meminggirkan diri drp kenduri2 kawen..balik kg xmahu..hanya duduk di rumah bila ada masa lapang dan kalau kerja tu ada OT..mmg buat OT je..(dwet masyukk taw..)


Nasihat aku bagi yg lambat bertemu jodoh..jgnlah pinggir kan diri pastu jgn tunjuk muka bengang..wat je muka x amik hati..pastu suruh la mereka yg btanya ni doakan mudah jodoh tu sampai....aku pun penah jugak taw wat mogok2 ni..mogok xnak dtg kenduri n xnak balik kg..las2..org ignore aku..langsung xde yg nak ambil berat..balik ke x balik ke..mereka tetap happy ngan family diaorg..pastu makan hati je i taw..so jangan pinggirkan diri..elok la pi je mana2 kenduri/party/jemputan..leh la eksyen brg2 yg u beli ngan hasil titik peluh u..hee..vouge gitu..


Masa aku bertunang..aku pun sebok suw kwn aku pancing mana2 lelaki yg bkenan..ekceli br aku sedar tindakan aku ni menyakitkan perasaan dia..jadi seelok2nya..jgnlah kita minta pkara yg diluar kuasa kita..itu kan kuasa Allah..kalau la Allah dah takdirkan ko kawin kul 4 pg ni..so kul 4 pg la ko kawen..dan bagi yg telah menemui pasangan tu..bsederhana lah..maksud aku..kalau betul la tgh happy..jgnlah tunjuk happy tu terover2..mcm u sorang je beruntung n bertuah..yg single mingle ni x bertuah mcm u..owh..itu x elok taw..dan kalau yg tgh sedih 2 igt2 la ada yg lagik sedih taw...


Pssst I luv U:: hidup ni penuh ngan dugaan..dugaan single pun ada..dugaan kahwin pun ada..dugaan jadi ibu bapa pun ada..dugaan blajo ni pun ada jugak..heee dr tadik x study2 taw..niat nak baca paper..tapi updet blog pulak..alahai....

10 comments:

dav_perantau said...
This comment has been removed by the author.
dav_perantau said...

perch.....terasa sangat ni...kira cik feresa dlm kawasan Selesa/selamat skrg ni kan..

feresa~* said...

hoho..xjuga..rs di antara kot..hee..biasalah kita kan x putus dr bertanya..tapi kalau org xtanya plak..kita rs xde org yg caring..ehehe..

aida said...

soklan2 ni tak pernah abis cheq..org kita kan caring2 gitew..lgpun nak mencipta perbualan mungkin..

nur easy said...

Allah kan selalu beri y terbaik..tinggal kita je nak memahami n terima takdirNya ;)

feresa~* said...

Aida: 2la kene depends pada kita nak anggap perbualan tu ok ke x..

Pn Easy:: betul tu pn..semuanya kehendak Allah s.w.t..yg penting jgn putus doa..

msinsiyur said...

feresa..seyesss,really meaningful la...i la tue yg xjmpe2 g jodohnye..nk jd cam ko la...senang ati je sentiasa...wat pe nk pening2 kepala fikir ape org ckp kan~~=))

feresa~* said...

msinsiyur:: a'ah ignore je yg -ve ni..jodoh tu kat tgn tuhan..

EyEdA said...

suke suke suke nge post ni

feresa~* said...

eyeda:: tengkiu darlink :)