Wednesday, August 18, 2010

salam Ramadhan..



Salam Ramadhan Al Mubarak..

mcm2 juadah di pasar ramadhan..mengiurkan..tapi buat puasa yang genap seminggu ni..saya masih lg kontrol napsu utk tidak ke pasar ramadhan..bukan boikot..tapi kontrol..hee..

okies..Selasa-Ahad..saya berada di kg..then Isnin lepas..pulang bkerja..so hari ini adalah hari ke 3 sy berbuka puasa memasak di rumah.. of koslah bahan mentah kene beli..but susah nak beli waktu balik bekerja..kerana jalan jam. so sy akan pergi awal pg pukul 730 before pi keje..

i still workout at gym..setiap petang pergi..so far oklah..i x buat la heavy workout..wat yg simple je..asal berpeluh..

Fobia nak mkn? yer..betul aku mengalami masalah fobia nak mkn di sini..di kg ok..dlm otak set nak mkn bila balik kg je..so kat sini kene pantang mkn..yeap2..saya x makan nasi sejak isnin hari tu (di kg harusla mkn..hehe)..so far mkn still xde yg oily..sy byk mkn buah2..semalam beli buah oren,apple and jambu air..

I dah masak soya sendiri..start semalam masak 2 gelas soya bean..hee..suka2..tapi xde pandan..so bau dia kurang sedap..kalau ada pandan mmg bess..i lupa nak snap pic..maklumla lapar sgt..=p


resepi soya bean
============
segengam soya direndamkan (sblm pi keje rendam..so ptg 640 i blend)
pandan (sy x letak..sbb xjumpa daun pandan)
gula 1/2 sudu (nak manis..tambah kat senyuman..bukan di minuman..=p)
air 4 cawan (agak2)..

method
======
Blend kacang soya sehingga lumat dan diperah dlm periuk.
Masak air soya di dalam api kecil dan sentiasa dikacau selama 15-20 min bersama pandan..
Tunggu sejuk sikit dan masukkan gula.


Jimat dan mudah disediakan. Bila buat sendiri kita boleh tentukan kemanisannya. x letak gula pun bagus. 1kg rm 4..i pakai segengam utk 2 gelas..





berkurang lg yey!


to

_


_


_








Nota kaki:: sorry xde pic soya bean..i will start tabiat snapping pic bebuka ni..

No comments: