Sunday, February 13, 2011

Mee Kari Ekonomi


xmenarik tapi sodap taw..


Pergh..title resepi ptg2 ni..sgt la teruja..saper2 yang tgh sebok siapkan assignment subjek ekonomi ni sure ngamuk bila tetiba search..blog aku yg terpacul..hee..

1st time i try..ari ni kan ahad..kelas sehari suntuk..perut la nak mkn mende yg merepek2..hu..diet kah menu ini..huu susah nak ckp..tang ekonominya ialah..xpakai minyak masak..kahkah..tapi gula n serbuk kari byk juga aku letak..sebab serbuk kari tertumpah..tapi taste aku mestilah yg pekat2..huu..senang je rupanya masak mee kari ni..mak aku ckp jgn letak ayam skali..nnti rasanya lain..tp sebab ekonomi kan..masa tu dikira sgt penting juga..huuu..so aku lebur je..


kuah Mee kari
**************
1)ayam direbus di dalam periuk
2)bwg putih, bwg merah, halia, ikan bilis di tumbuk halus...kemudian dimasukkan rebusan ayam
3) masukkan serbuk kari ikan
4) biarkan mendidih kejap
5) Masukkan santan sikit
6) gula, garam, perasa kalau nak..
7) Rebus sampai semuanya empuk..

so leh dihidangkan bersama mee kuning, telur rebus, sawi rebus..mmg ekonomi sbb xjumpa fishcake, fishball & tauhu kering..huu sbb pi kedai petang2..Maaplah mee kari ni pekat sgt..huu xpe..akan belajo lagik..


Psst I luv U:: x suka bila org lain sambil lewa.tp diri sndiri sambil lewa boleh pulak..hoho

2 comments:

aida said...

cheq...seronoknya tgk ko rajin masak..aku ni tak tau la bila nak rajin..shamala dah deliver lum?

feresa~* said...

aida..aku kene masak aida..sebab kat durian tunggal aku sowang2..xde geng nak pi mkn..hu..shamala belum lagik..xlama lagi..khabarnya 18 feb due date..